torsdag, december 17, 2009

Nu kommer ekologisk Keso

ekologisk kravmärkt keso

Nu kommer Arlas KESO cottage cheese även som ekologisk och KRAV-märkt. Mjölkråvaran till ekologisk KESO cottage cheese kommer från Tidavads Ekolantbruk, bara två mil från Arlas mejeri i Skövde, och kompletteras med mjölk från ett fåtal andra ekologiska gårdar runt Skövde för att det ska räcka till produktionen av ekologisk KESO. Varje ekologisk KESO-bägare innehåller alltså alltid mjölk från Tidavads Ekolantbruk.

Visste du att...
...idén till cottage cheese hämtades redan på 50-talet från USA. Produkten – som fick varumärket KESO från Arla – började tillverkas på dåvarande Mjölkcentralen i Stockholm. Redan då konsumerade man gärna produkten som smörgåspålägg – eller till frukost med frukt.

...under ett år säljs närmare 8 000 ton cottage cheese i svenska matvarubutiker. Snittkonsumtionen är därmed nästan 1 kg cottage cheese per person och år.

Källa och foto: Arla

onsdag, december 16, 2009

Nyhet: Koldioxidneutrala viner



Nu lanseras de första koldioxidneutrala vinerna i Sverige. De chilenska vinerna Santa Inés Organic och Santa Inés Reserva har försetts med märkningen ”Carbon Neutral” som garanterar att de är helt koldioxidneutrala från vinproducenten i Chile till hyllan på Systembolaget. Santa Inés Organic är även märkt med KRAV.

Vinerna har kunnat göras helt koldioxidneutrala genom att produktion och transport miljöeffektiviserats så långt som möjligt. Därefter kompenserar De Martino, som gör Santa Inés-vinerna, för återstående utsläpp.

Vinet skeppas med båt till Europa i en så kallad flexi-tank som rymmer 24 000 liter. Traditionellt förpackas vinet i Chile vilket är mycket mer skrymmande, endast 7 200 liter vin ryms i samma typ av container. Koldioxidutsläppen i transporterna har därmed minskat med 70 procent. I Europa tappas vinet sedan på flaska och bag-in-box för vidare transport med tåg till Domaine Wines centrallager. Sedan lastas vinet för slutleverans till Systembolagets butiker.

Läs mer om vinerna och produktionen på klimatvin.se, där det även finns recept på en meny som passar bra till vinerna.

Foto och källa: Domaine Wines

måndag, december 14, 2009

Rekogram


Tänker du skicka julklappar till nära och kära som du inte träffar i jul? Då kan det här var något för dig.

Rekogram.se fungerar precis som alla andra "-ogram"-tjänster. Den stora skillnaden är att hela sortimentet är Rättvisemärkt. Nu är det alltså enkelt skicka "gåvor med gott samvete", som Rekogram uttrycker det.

lördag, december 12, 2009

Mer klimatsmart mat på Max


I samband med klimattoppmötet i Köpenhamn lanserar Max falafel på alla restauranger i hela Sverige. Den ekologiskt producerade falafeln i Falafelburgaren blir Max miljövänligaste burgare, med en klimatpåverkan på endast 0,2 kg CO2 vilket är en tiondel så låg påverkan som en vanlig hamburgare.

Falafelprodukterna har, sedan de introducerats på försök i tre restauranger, väckt stort intresse och blivit ett efterfrågat alternativ till köttprodukter. Nu lanserar Max falafel brett i hela landet.

Falafelburgaren innehåller tre stycken ekologiska falafel, rågbröd, yoghurtdressing, isbergssallad, rödlök och chilisås.

Precis som alla andra produkter på Max meny är falafeln klimatmärkt. Produktionen av en falafelburgare har en klimatpåverkan som motsvarar endast 0,2 kg koldioxid, vilket gör den till det klimatvänligaste alternativet bland alla Max burgare. Som jämförelse bidrar en vanlig hamburgare med utsläpp motsvarande 1,7 kg koldioxid och fiskburgaren, som är bra ur klimatsynpunkt med 0,4 kg.

Foto: Pressbild från Max Hamurgerrestauranger

lördag, december 05, 2009

Hur hållbar är din frisyr?



Har du nån gång funderat på hur miljöanpassat ditt hår är? Är ett långt hår eller en kort frisyr bäst ur ett hållbarhetsperspektiv? Sweco har räknat ut det, genom att ta med både miljö, ekonomi och sociala aspekter.

Det kan tex skilja mycket i vattenförbrukning och schampoåtgång mellan långhåriga och korthåriga frisyrer. Men man måste också ta med i beräkningen att frisörbesök skapar arbetstillfällen och att en ovanlig frisyr bidrar till ökad mångfald.

Kolla hur hållbar just din frisyr är på en hållbarhetsskala genom att göra Swecos test.

Foto: Sweco

torsdag, december 03, 2009

Schysst Jul - den rättvisa julmarknaden



I helgen, den 5-6 december, anordnas julmarknaden Schysst jul i Stockholm. Det är en marknad med syfte att visa hur långt den rättvisa handeln har kommit, bortom kaffe, te och bananer. Tanken är att marknaden ska fungera som ett tankeväckande och glatt aalternativ till den traditionella julhandeln.


Förutom möjlighet att shoppa julklappar julklappsshopping erbjuds föreläsningar och en filmfestival med filmer som berör rättvis och orättvis handel, miljö och globala utvecklingsfrågor. Det kommer även att finnas café, etiskt julpyssel, en medveten modevisning, levande jukebox samt utställningar kring temat rättvis handel.

Schysst jul anordnas även i Uppsala en vecka senare, den 12 september.