onsdag, april 30, 2008

Rekobloggen rekommenderar

Sweden organics är en webbutik med inriktningen ekologiska och rättvisa kläder. Här hittar man framför allt tröjor och linnen, men även en del underkläder och väskor.
Så här skriver de själva på sin hemsida: "Våra produkter är framställda med stor miljöhänsyn i hela tillverkningskedjan, från odling av råvara till framställning av slutprodukt, samt med stor hänsyn till "rättvisa" arbetsförhållanden."


, , , ,

tisdag, april 29, 2008

Ekoväskor

Happyplanet är en webbutik där man bland annat hittar roliga väskor tillverkade av återvunnet material. Här är ett litet urval av väskor som vi på rekobloggen fastnade för. Det är väskor tillverkade av juicekartonger, kapsyler och garn, återvunnet segel samt chipspåsar.

Förutom väskor hittar man även barnkläder, skålar av LP-skivor, prylar på temat " I used to be a car tyre/plastic box/juice karton" och mycket mer. Många av produkterna är rättvist producerade.

, , , , ,

fredag, april 25, 2008

Rekobloggen rekommenderar

Hos Gudrun Sjödén kan man köpa kläder som tillverkas av ekologiskt odlad bomull. Företaget tillverkar färgstarka kläder i naturmaterial. Delar av kollektionen är märkt med Öko-Tex Standard 100 som garanterar att produkten inte utgör någon känd risk för den mänskliga hälsan. Öko-Tex Standard är en världsledande märkning. Produkterna är testade av internationellt erkända testinstitut.

Uppdatering:
Malin på ekoblogg tipsar om att Gudrun Sjödén även har en vintageshop. Den hittar ni här.

tisdag, april 22, 2008

Lantmännen klimatdeklarerar kyckling

Med start i vecka 17 lanserar Lantmännen Kronfågel ”klimatdeklarerat” på sina förpackningar för kyld kyckling. Det innebär att den klimatpåverkan kycklingköttet genererar under sin livscykel fram till och med butiken redovisas på förpackningen.

Lantmännen arbetar brett med klimatfrågan bland annat med att utveckla och sälja bioenergiprodukter, aktivt minska klimatpåverkan i koncernens logistikkedja samt energieffektivisera inom koncernen. Nu tas ytterligare ett steg i klimatarbetet genom att börja kartlägga klimatpåverkan för de livsmedelsprodukter Lantmännen marknadsför. Genom att granska produkter ur ett livscykelperspektiv (LCA) får man en helhetsbild av produkternas totala klimatpåverkan genom hela tillverkningen fram till och med butik.

Den första av Lantmännens livsmedelsprodukter som genomgår denna analys och därmed blir klimatdeklarerad är Lantmännen Kronfågels kylda kyckling i förpackning.

I klimatdeklarationen anges mängden CO2-ekvivalenter i kilo per kilo livsmedel — en vedertagen måttstock för klimatpåverkan som innebär att det går att jämföra olika livsmedel. CO2-ekvivalenter är olika gasers växthuseffekt uttryckt i motsvarande mängd koldioxidutsläpp. Kronfågels kylda kyckling ger upphov till 1,7 kilo CO2-ekvivalenter per kilo kycklingkött.

Källa: Pressmeddelande från lantmännen

, , , ,

söndag, april 20, 2008

Miljömärkta barnskor

Svenska barnskotillverkaren Kavat lanserar nu tre modeller som uppfyller de tuffa kriterierna för EU:s miljömärke EU-Blomman.

Inledningsvis är det är småbarnsskor (storlek 18-24), barnskor (storlek 20-30) och två slags sandaler (storlek 20-30) som har EU-Blomman.

- Vi har arbetat med miljöfrågorna länge, till exempel genom att vara noga med vilka material vi använder i våra skor. EU-Blomman är ett tydligt och konkret sätt för oss att berätta för våra kunder att vi uppfyller hårda krav på miljöanpassning, säger Lena Folkö, miljösamordnare på Kavat.

Skofabriken Kavat ligger i Kumla, där tillverkningen byggts ut kraftigt från 1980-talet och framåt. Inriktningen är att tillverka barnskor som ska hålla för tuffa tag. Gärna så att fler barn än ett hinner slita på dem innan de är uttjänta.

EU-Blomman ställer krav på hållbarhet och hög kvalitet. För att få märkas genomgår skorna hårdhänta laboratorietester. Ovanlädret måste hålla ihop ordentligt med sulan. Och skorna ska stå emot påfrestningar som att böjas och nötas på olika sätt.

Miljökraven bakom EU-Blomman kräver också en stenhård koll på vad alla delar innehåller. Skinnet kommer från en svensk leverantör. Det är vegetabiliskt garvat och fritt från krom. Skorna mals ner och analyseras i laboratorium för att se att allt står rätt till. Inga rester av farliga kemikalier får finnas med.




Källa: Pressmeddelande från Svanen

torsdag, april 17, 2008

Rekobloggen rekommenderar

Olli&Lime designar bland annat tapeter och textilier främst för barnrum (även om jag som är vuxen mycket väl skulle kunna tänka mig deras tapeter) ur ett etiskt och miljövänligt perspektiv. Textilierna är tillverkade i 100%ekologisk bomull i en certifierad fairtrade-fabrik. Man jobbar också på att ta fram en blandning av bambu och bomull i textilierna.
Till hemsidan hör också en fin blogg där man kan läsa det senaste om deras produkter.
Olli&Lime levererar till alla europeiska länder samt USA och Canada.

Bilder: skärmdumpar av Olli&Limes hemsida samt blogg.

måndag, april 14, 2008

Nya bilars klimatpåverkan minskar

Under 2007 minskade koldioxidutsläppen från nya bensin- och dieselbilar i Sverige med drygt fyra procent, från 189 till 181 gram per kilometer. De bilar som såldes i Burlöv och Danderyd släpper ut drygt 20 procent mer koldioxid än de nya bilarna i Ödeshög och Karlsborg. Det framgår av ett läns- och kommunvist index över nya bilars klimatpåverkan, som i dag presenteras av Naturvårdsverket, Vägverket och Konsumentverket.

- Andelen bilar som drivs med förnybara drivmedel ökar, men i jämförelse med övriga Europa köper vi fortfarande förhållandevis stora bilar med hög bränsleförbrukning. För att nå EU-målet om utsläpp på högst 120 gram till 2012 kan det bli nödvändigt för oss att bli mer europeiska i våra bilval, säger Carl Magnus Berglund, utredare på Konsumentverket.

Om alla bilköpare valde den snålaste bensindrivna modellen inom samma storleksklass, med fortsatt höga säkerhetskrav, skulle utsläppen minska med omkring 20 procent. Går man dessutom ned en storleksklass kan utsläppen minska med hela 30 procent. En dieselbil släpper i genomsnitt ut 18 procent mindre koldioxid än motsvarande bensinbil, men kan ha högre utsläpp av andra hälsopåverkande ämnen.

Sverige har EU:s mest bränsleslukande bilpark och koldioxidutsläppen för nya bensin- och dieselbilar ligger fortfarande i särklass högst. Om den svenska bilparken på sikt skulle reducera utsläppen till i genomsnitt 120 gram per kilometer, vilket är EU:s mål för nybilsförsäljningen år 2012, skulle koldioxidutsläppen minska med cirka 5,2 miljoner ton eller åtta procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Källa: Pressmeddelande, Konsumentverket/KO

fredag, april 11, 2008

Nya ekologiska riser


Vackert, gott och ekologiskt. Saltå Kvarn kommer nu med nya ekologiska, italienska riser som inte bara är smakrika för munnen utan också vackra för ögat. De nya riserna är Rött ris och Vildrismix. Nytt är också Ris parboiled.

Saltå Kvarns Rött ris är ett ekologiskt fullkornsris från norra Italien och har en mörk roströd färg. Riskornen behåller sin vackra färg i kokningen och är vita under det tunna skalet. Det röda riset har också en fylligare, något nötaktigare smak och något krispigare konsistens jämfört med vanligt fullkornsris. Riset klibbar inte och passar bra att använda istället för vanligt ris, men också i olika sallader där riset ger vacker färgkontrast.

Saltå Kvarns nya Vildrismix består av 45 procent rött ris, 40 procent vitt fullkornsris, båda ekologiskt odlade i norra Italien, samt 15 procent svart äkta vildris. Vildriset är inte odlat utan plockat i vattenrika naturmiljöer i Kanada. De långa svarta vildriskornen är smakrika och krispiga och ger både mer fibrer och förhöjd smak till blandningen. Tillsammans ger de tre riserna en kontrastrik blandning både smak- och utseendemässigt. Vildrismixen klibbar inte och passar bra att använda istället för vanligt ris och i olika sallader.

Både Rött ris och Vildrismix är fullkornsprodukter som är relativt rika på mineraler, B-vitaminer och fibrer.

En tredje risnyhet från Saltå Kvarn är det ekologiska, långkorniga, Ris parboiled (förkokat) från norra Italien. Genom förkokningen överförs näringsämnen från skalet till riskornets vita kärna, innan skalen tas bort. På så sätt få man ett ris som är mer smak- och näringsrikt än vanligt ris och som samtidigt har kortare koktid än fullkornsris. Den tunna hinnan runt riskornet finns också kvar och ger riset en elfenbensvit färg.

De nya ekologiska Rött ris och Vildrismix finns i Coop i hela landet samt i andra större och välsorterade livsmedelsbutiker. Det röda riset (500 g) kostar cirka 30 kronor och vildrismixen (500 g) cirka 55 kronor. Saltå Kvarns nya ekologiska Ris parboiled finns i större och välsorterade livsmedelsbutiker och kostar 35 kronor (1 kg).

Alla riserna är Krav-märkta.

Källa: Pressmeddelande, Saltå kvarn

Läs även andra bloggar om , , ,

onsdag, april 09, 2008

Rekobloggen rekommenderar

Ytterligare en webbutik som är inriktad mot ekologisk och rättvis handel är Ekohandel.se. Här hittar man produkter inom många inriktningar, som Disk&tvätt, Hus&Hem, Hygien, Kläder&Skor samt Mat. Kolla in!

Läs även andra bloggar om , , ,

tisdag, april 08, 2008

Rekobloggen rekommenderar

Det kryllar av webbutiker som säljer kläder och andra textilier på nätet. Hildur är ett mycket bra val när det gäller att klicka hem klädesplagg till postlådan. De säljer både ekologisk och rättvist producerade produkter. Så här skriver de själva på sin hemsida:

" I Hildurs näthandel hittar du ekologiska kläder, handdukar i ekologisk bomull, rättvisemärkta och ekologiska teer, ekologisk hår- och hudvård och mycket annat.

Hildur väljer sina leverantörer med omsorg och gemensam nämnare för Hildurs produkter är snygg design, kvalitet, gärna svenskdesignat och med ett ekologiskt och rättvist tänkande genom hela produktionsledet.

Här finns bland annat produkter från: Spirit of Maya, Lisen Organics, Dem Collective, Deminwear, Zion, Righteous Fashions, Bergman Sweden, Cotonea, The House of Fairtrade, Pukka Herbs, Maroma, Eco Cosmetics, MacUrth, Jardin Bio Etic och Prestat."

Läs även andra bloggar om , , , , ,

måndag, april 07, 2008

Miljömärkning är viktig!

Krav och Svanen är välkända märken. Coops Änglamarkslakan är både Krav- och Svanenmärkta. Foto: Coop.

Nio av tio tillfrågade anser att miljömärkning är viktigt och de mest kända symbolerna är Krav och Svanen följt av Bra Miljöval och Fair Trade. Trots den intensiva debatten under det senaste året är det endast 14 procent av de tillfrågade som känner till märkningen för hållbart fiske: MSC (Marie Stewardship Council). Detta visar en färsk undersökning genomförd bland 6000 av Coops medlemmar.

På frågan om hur väl kunderna känner till följande märkningar svarade de:
Krav 89 procent
Svanen 82 procent
Bra miljöval 64 procent
Fair Trade/Rättvisemärkt 63 procent
EU-blomman 22 procent
FSC (Forest Stewardship Council) 18 procent
MSC (Marine Stewardship Council) 14 procent

Läs även andra bloggar om , , , , ,

torsdag, april 03, 2008

Rekobloggen rekommenderar

Wilma&friends är en webbutik vars affärsidé är att man ska kunna handla god design med gott samvete! Produkterna i sortimentet är utvalda för att de är producerade på ett miljövänligt och eller rättvist sätt. Man har ett märkningssystem för att dela in varorna i kategorier efter på vilket sätt de bidrar till en bättre värld. En del av produkterna är tillverkade av återvunnet material.

Andra bloggar om , , , ,

tisdag, april 01, 2008

Fjällnära skogar på väg att avverkas


Den fjällnära skogen i Sverige är delvis en ren urskog. Den är genom sin storlek och höga grad av orördhet unik i Västeuropa. Hittills har den varit fredad från skogsbruk främst på grund av det kärva klimatet, otillgängligheten men också det faktum att Naturskydds­föreningens naturvårdsgräns accepterades i kriterierna för miljöcertifieringen FSC. Nu hotas skogen i området längs fjällkedjan från Sälen i söder till Treriksröset i norr eftersom det råder brist på virke.

Naturskyddsföreningen har i en stickprovsundersökning gått igenom avverknings­anmälningarna i ett län, Jämtland, och hittat över 1700 hektar avverkningsanmäld skog ovanför den gräns som skogsindustrin och miljöorganisationer tillsammans kommit fram till som en frivillig gräns för skydd av den fjällnära skogen. I en del av dessa områden har avverkningarna redan påbörjats.

Naturskyddsföreningen kommer nu att intensifiera sin bevakning av den fjällnära skogen och att kriterierna för FSC följs.

Källa: Pressmeddelande Naturskyddsföreningen


Läs även andra bloggar om , , , ,

Stort intresse för ekologiskt!

Coops senaste undersökning bland kunder, medlemmar och ägare visar ett stort intresse och engagemang för en bättre miljö. Hela 90 procent anser att det är viktigt att handla ekologiskt. De främsta anledningarna är att kunderna vill bidra till en minskad miljöpåverkan och att det känns hälsosammare. Förra året ökade Coops försäljning av ekologiska varor med 18 procent. I ton är ökningen ännu större, hela 22 procent.

På frågan varför medlemmarna köper ekologiskt svarar de:
Jag vill bidra till en bättre miljö 85 procent
Det känns hälsosammare 60 procent
Det smakar bättre 35 procent
Kvaliteten är bättre 35 procent

Coop var den första dagligvaruaktören på den svenska marknaden som på medlemmarnas begäran introducerade ekologiska varor. Det började på 80-talet med morötter, potatis och ägg. Idag ligger Coop i framkant vad gäller produktutveckling av ekologiska varor och har ett produktsortiment på över 1300 Kravmärkta varor. Målet är att alltid ha ett ekologiskt eller miljömärkt alternativ till den konventionellt producerade varan.

På frågan vilka ekologiska varor medlemmarna oftast brukar handla svarade de:
Mjölk 66 procent
Grönsaker 58 procent
Frukt 55 procent
Rengöringsmedel 51 procent
Övriga mejeriprodukter (ej mjölk) 44 procent.

Källa: Pressmeddelande från Coop

Läs även andra bloggar om , , , , ,