söndag, maj 11, 2008

Rättvisemärkt vin på Systembolaget



Det sydafrikanska vinet Thandi var det första vinet i världen att rättvisemärkas. Åtta år senare har projektet gett många människor arbete och en meningsfull tillvaro - nu lanseras Thandi Fairtrade Cabernet Sauvignon Merlot och Thandi Fairtrade Sauvignon Blanc Semillon i Sverige.

För att bli fairtrade-certifierad i Sydafrika måste viss del av aktierna ägas av odlarna, hos Thandi äger bönderna två tredjedelar av aktierna. Det är också viktigt med hög andel svarta i företaget, gärna hela vägen upp på ledningsnivå.

Thandis vinst går tillbaka till olika upplyftande initiativ så som förskola för arbetarnas barn och grundutbildning för vuxna som inte kan läsa eller skriva. Man jobbar även mycket med mentorskap och överförande av kunskap inom vinnäringen.

Thandi Sauvignon Blanc Semillon är ett medelfylligt, friskt och bärigt vin med inslag av fläder, som passar utmärkt till smakrika fisk- och skaldjursrätter.
Thandi Cabernet Sauvignon Merlot har en frisk och örtig smak med druvtypiska vinbärstoner, eftersmaken går mot cederträ och örtkryddor. Passar till de flesta kötträtter, speciellt grillade.
Thandi lanserades 1 maj i Systembolagets beställningssortiment samt på restauranger.

Källa: Pressmeddelande Vin & Sprit

, , , ,

1 kommentar:

  1. Härligt med rättvisemärkt vin.
    Äntligen kan man köpa vin med gott samvete :-)
    Tevlig midsommar 2008

    SvaraRadera