torsdag, mars 05, 2009

Nu är det jul igen?

klimatsmart lampa till juleljus

Nej, julen har vi lämnat bakom oss för den här gången, men här kommer ändå ett inlägg med lite jultema i god tid inför julen 2009. För första gången finns nu nämligen en universell lågenergilampa med E10 sockel. Det handlar alltså om lampor till adventsljusstakar och julgransbelysningar.

Redan i december 2008 köpte bl.a. flera kommuner in en tidigare variant av lampan. Svenljunga kommun bytte lampor i sina 1000 ljusstakar och minskade därigenom sin strömförbrukning med i storleksordningen 20000 kWh och lika många kronor under tiden från första advent till tjugondedag Knut.

En traditionell E10 topplampa som finns i de flesta adventsljusstakar och julgransbelysningar har en effekt på omkring 3W. Den nya lampan förbrukar endast 0,1W det vill säga 97% mindre, med besparingar för både miljön och plånboken.

LED håller dessutom mycket längre, cirka 10000 timmar jämfört med de omkring 1000 timmar som en traditionell topplampa håller. Du hinner alltså förbruka 10 vanliga lampor på samma tid som en LED-lampa utan att den är 10 gånger så dyr. Den längre livslängden innebär också 90% mindre elektronikavfall och till skillnad från vissa andra lågenergilampor innehåller inte LED-lampor kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen.

Med traditionella lampor måste du hitta rätt lampa till rätt armatur. Den universella LED-lampan klarar dock ett spänningsintervall på mellan 10 och 46V utan att ljusskenet eller livslängden påverkas. Samma lampa kan därför användas i alla seriekopplade produkter från femarmade ljusstakar upp till 25-ljus julgransbelysning.

Den universella LED-lampan finns även med klart glas och varmvitt sken som efterliknar skenet hos de traditionella lamporna. Utan att köpa en ny armatur kan man nu uppgradera sin gamla ljusstake genom att bara byta lamporna och därigenom göra en insats för miljön samtidigt som man sparar pengar.

Källa: Pressmeddelande från Star Trading

3 kommentarer:

  1. Det negativa då är att den innehåller kvicksilver, inte så värst miljövänligt......

    SvaraRadera
  2. Nej, då missade du den här delen i inlägget:

    "...till skillnad från vissa andra lågenergilampor innehåller inte LED-lampor kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen."

    =)

    SvaraRadera