måndag, november 30, 2009

Bättre energimärkning på väg

Nu ska det bli lättare för konsumenter att se hur mycket energi en produkt drar. Europarådet har nått en politisk överenskommelse med EU-parlamentet om märkning av alla energirelaterade produkter.

Tidigare har energimärkningen bara gällt för hushållsapparater. De mest kända är kyl/frys, tvätt/disk, ugnar och lampor. Många har lyckats nå nivå A eller mer och det har varit svårt för konsumenterna att verkligen veta vilken produkt som är den mest energisnåla.

Den redan kända energimärkningen med skalan A till G kommer att kompletteras med ytterligare steg. Det nya blir nu möjligheten att höja det högsta energimärkningsläget från A till A+++. Etiketten blir internationell och använder många språk. Den som vill köpa mest energisnålt ska välja produkter som ligger i det mörkgröna fältet.

Med den nya överenskommelsen öppnar sig snart möjligheten att få många fler produkter energimärkta. Hittills har märkningen bara gällt energianvändande produkter, men nu gäller den även för produkter som inte själva drar energi men som påverkar energianvändningen ändå. Typiska exempel är fönster och kranar.

En annan fördel är att energimärkningen och direktivet om ekodesign, det direktiv som ställer baskrav på hur energieffektiva produkter måste vara, kommer att gälla samma produktgrupper.

Källa: Pressmeddelande från Energimyndigheten

1 kommentar: