torsdag, juni 25, 2009

City Gross sänker priset på ekokött

Från och med nästa vecka har ekokött på City Gross samma ordinarie pris som övrigt färskt svenskt nötkött. Initiativet är tänkt att driva på utvecklingen mot en ökad andel ekologiskt kött i Sverige genom att konsumenterna kan göra medvetna val utan att hindras av priset.

På City Gross märker man av en ökad efterfrågan på ekologiskt kött. Samtidigt ökar försäljningen av traditionellt kött mer än det ekologiska. Det tolkas som att konsumenten vill ha ekologiskt, men ändå väljer med plånboken och köper det billigare köttet från traditionellt uppfödda djur.

Ett problem med det ekologiska köttet är att få tillräckligt många bönder att ställa om produktionen för en jämn tillgång. I väntan på att efterfrågan på det ekologiska köttet skall ta fart avvaktar många bönder med att satsa på ekologisk köttproduktion. En följd är att tillgången blir ojämn och priset ännu högre än det behöver vara.

Ekologisk köttproduktion kostar mer och för att det skall vara lönsamt för uppfödarna måste ersättningen för ekokött vara högre än för traditionellt kött. Det skapar en moment 22-situation, där endast mycket engagerade konsumenter väljer att betala mer för miljöfördelen och med bönder som därmed tvekar att satsa.

Genom att sänka marginalerna för att kunna ha samma ordinarie pris på det ekologiska som det traditionella nötköttet hoppas City Gross bidra till att bryta dödläget.

Källa: Pressmeddelande från City Gross

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar