fredag, juni 26, 2009

Ladda elbilen på McDonald’s



I tisdags invigdes McDonald's första laddstation för elfordon i Lindvreten, Skärholmen utanför Stockholm. Gästerna kan nu ladda sin elbil kostnadsfritt medan de äter. Målsättningen är att fler restauranger ska få laddstationer under året.

Visionen är att erbjuda alla elbilsburna gäster möjlighet att kompletteringsladda på McDonald's. Den första laddstolpen är ett pilotprojekt som utvärderas samtidigt som restauranger i främst västra och södra Sverige identifieras för etablering redan i höst.

Tre av fyra svenskar är intresserade av att köpa en elbil, men intresset sjunker väsentligt om det inte finns en utbredd infrastruktur för laddning. Det visar en undersökning som Kairos Future har genomfört på uppdrag av svenska elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag, Elforsk.

Undersökningen visar också att svensken i genomsnitt åker fyra mil per dag. Med dagens teknik finns möjlighet för både normalladdning (1-fas) och mellansnabb laddning (3-fas) på McDonald's. En kompletterande laddning med 3-fas under en timme ger en körsträcka på knappt 5 mil.

Ett laddningskort med mikrochip är kopplat till laddstationen. Med hjälp av kortet kan laddningen aktiveras samtidigt som strömförbrukningen kan mätas och avräknas. McDonald's gäster erhåller sitt laddningskort på restaurangen, det är då redan laddat med ett värde. Gästen aktiverar laddningen med hjälp av kortet och kopplar sedan in sladden i valt uttag för antingen 16A enfas eller 16A trefas. Kortet kan alltså användas flera gånger. När laddkortet tömts på sitt värde lämnas det tillbaka till restaurangen i utbyte mot ett nytt uppladdat kort. Under första testperioden som löper under 2009 är laddningen kostnadsfri för gästerna på McDonald's.

Källa och foto: McDonald's

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar