torsdag, november 12, 2009


Saltå Kvarn lanserar nu ett ekologiskt, biodynamiskt odlat vetemjöl special med extra goda bakegenskaper.

Det ekologiska specialvetemjölet har tidigare främst beställts och använts av professionella bagare, men blir nu också tillgängligt för bakintresserade konsumenter via livsmedelshandeln. Det speciella med mjölet är att det har högre proteinhalt och proteinkvalitet än vanligt vetemjöl, vilket ger kraftigare deg och bröd med större volym.

Specialvetemjölet passar särskilt bra för bakning av matbröd. Den högre proteinhalten gör att degen blir fastare och att bröden får en fin volym. Jäsningen blir också stabilare och håller bättre, även när man blandar i andra ingredienser i degen som exempelvis hela korn, kross, frukt etc. Professionella bagare brukar tala om en starkare deg.

Spannmålet i Saltå Kvarns vetemjöl special är biodynamiskt odlat på kretsloppsjordbruk i Sörmland, Västergötland och Östergötland. Mjölet är malt i stenvalsar och med hög utmalning (80 procent av vetekornet ingår) vilket gör mjölet aromrikt. Saltå Kvarns vetemjöl special är Krav-märkt samt Demetermärkt (biodynamiskt) och kostar cirka 30 kronor för 2 kilo.

Foto: Pressbild från Saltå Kvarn

1 kommentar:

  1. Vad härligt - önskar att Saltåkvarn hade ett ännu bredare sortiment. Allt man provar brukar ju vara till 110% belåtenhet. Tack för tipset!

    SvaraRadera