lördag, mars 27, 2010

Närproducerat = lokalt producerat

Begreppet Närproducerat har på sistone använts flitigt av många företag, med syfte att framstå som miljövänliga alternativ. Jag och många fler med mig har irriterat oss på den urholkning av begreppet det innebär när det används för varor som helt enkelt är producerade i Sverige. Nu kanske det kan bli en ändring på det.

Marknadsdomstolen har nämligen slagit fast att uttryck som Närproducerat inte får användas om produktion sker på ett ställe i Sverige samtidigt som produkterna säljs över hela landet. Marknadsdomstolen likställer Närproducerat med lokalt producerat.

Detta fastställdes i ett rättsfall rörande reklam för hundmat, där Lantmännen Doggy anmälts för vilseledande marknadsföring av en konkurrent. Marknadsdomstolen har slagit fast att Lantmännen Doggy måste justera sin marknadsföring på några punkter. Men domstolens utslag innebär att Lantmännen Doggy även i fortsättningen får lov att använda uttrycken Alltid svenskt och Svensk Naturkraft.

Lantmännen Doggy tillverkar sina djurmatsprodukter på företagets anläggning i Vårgårda och är idag marknadsledare på torr hundmat i Sverige.

Källa: Pressmeddelande från Lantmännen

1 kommentar:

  1. Bra att man försöker få lite ordning på begreppen. Men efter den seanste tidens sojadebatt, dvs att svenska köttdjur utfodras med brasiliansk soja med allt vad det innebär, så stör jag mig enormt på pratet om närproducerat svenskt kött.

    http://karinsmiljoblogg.blogspot.com/2009/11/svenskt-kott-yeah-right.html

    SvaraRadera