tisdag, april 22, 2008

Lantmännen klimatdeklarerar kyckling

Med start i vecka 17 lanserar Lantmännen Kronfågel ”klimatdeklarerat” på sina förpackningar för kyld kyckling. Det innebär att den klimatpåverkan kycklingköttet genererar under sin livscykel fram till och med butiken redovisas på förpackningen.

Lantmännen arbetar brett med klimatfrågan bland annat med att utveckla och sälja bioenergiprodukter, aktivt minska klimatpåverkan i koncernens logistikkedja samt energieffektivisera inom koncernen. Nu tas ytterligare ett steg i klimatarbetet genom att börja kartlägga klimatpåverkan för de livsmedelsprodukter Lantmännen marknadsför. Genom att granska produkter ur ett livscykelperspektiv (LCA) får man en helhetsbild av produkternas totala klimatpåverkan genom hela tillverkningen fram till och med butik.

Den första av Lantmännens livsmedelsprodukter som genomgår denna analys och därmed blir klimatdeklarerad är Lantmännen Kronfågels kylda kyckling i förpackning.

I klimatdeklarationen anges mängden CO2-ekvivalenter i kilo per kilo livsmedel — en vedertagen måttstock för klimatpåverkan som innebär att det går att jämföra olika livsmedel. CO2-ekvivalenter är olika gasers växthuseffekt uttryckt i motsvarande mängd koldioxidutsläpp. Kronfågels kylda kyckling ger upphov till 1,7 kilo CO2-ekvivalenter per kilo kycklingkött.

Källa: Pressmeddelande från lantmännen

, , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar