måndag, juni 16, 2008

Riksdagsresor ska klimatkompenseras

På riksdagsstyrelsens uppdrag bedrivs inom riksdagsförvaltningen ett arbete i syfte att utveckla ett miljöledningssystem samt att certifiera riksdagsförvaltningen i enlighet med ISO 14 001. I den miljöutredning som genomförts har bl.a. transporter och resor lyfts fram som en betydande miljöaspekt. Riksdagsförvaltningen avser att aktivt arbeta för att minska utsläppen från resor och transporter.

Riksdagsstyrelsen föreslår att de flygresor som ledamöter och riksdagsanställda gör i tjänsten ska klimatkompenseras.

Enligt förslaget ska kompensation göras för klimatpåverkande utsläpp upp till ett belopp av 400 000 kronor under 2008. Finansieringen kommer att hanteras inom ramen för anslaget till ledamöterna och partierna.

I förslaget ligger vidare att riksdagsförvaltningen med hjälp av Energimyndigheten investerar klimatkompensationen i projekt som leder till effektivare energianvändning, övergång till förnybar energi m.m. i utvecklingsländer (s.k. CDM-projekt). I beräkningen för klimatkompensationen har hänsyn tagits till flygets koldioxidutsläpp samt andra utsläpp som påverkar klimatet.

Parallellt med förslaget till klimatkompensering föreslår riksdagsstyrelsen att miljö- och klimathänsyn ska väga lika tungt som tids- och kostnadsaspekter vid val av färdsätt på resor.

Källa: Pressmeddelande från Riksdagen

, , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar