torsdag, juli 10, 2008

KRAV-produkter ursprungsmärks

Snart går det att välja lokalproducerad KRAV-märkt mat där det geografiska ursprunget anges i anslutning till märket. Första juli kompletterades KRAVs regler så att det nu även går att certifiera geografiskt ursprung. De första ursprungsmärkta produkterna beräknas komma under hösten.

Producenten eller en grupp av producenter väljer själv hur man vill avgränsa det geografiska ursprunget. De kan till exempel välja gårdsnamn, ortsnamn, kommun, region, sjö, län eller ett hav. Området ska vara tydligt definierat för att ursprunget ska kunna certifieras, och råvaran ska komma från KRAV-certifierad produktion inom det angivna området.

I sammansatta produkter ska 100 procent av huvudråvaran komma från KRAV-certifierad produktion i det angivna området. Detsamma gäller för den karaktärsråvara som namnet associerar till. Totalt ska minst 80 procent av produktens råvara komma från KRAVcertifierad produktion i området. Övriga ingredienser ska uppfylla KRAVs regler för livsmedelsförädling.

Förädlingen ska helst ske i en KRAV-certifierad anläggning som finns inom det angivna ursprungsområdet. Om det inte finns någon sådan får förädlingen ske i en KRAV-certifierad anläggning som ligger så nära området som det är möjligt.

Källa: KRAV

, , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar