Den 1 september tar Sodexho bort rödlistad fisk från sina måltidserbjudanden och följer därmed Världsnaturfonden WWFs rekommendationer i all matframställning. Torsk, rödspätta och andra utrotningshotade fiskar försvinner helt från menyerna i hela landet.
Det är Världsnaturfonden - WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur som ligger till grund för Sodexhos beslut om en ny nationell fiskpolicy. Enligt WWFs guide delas fisk och skaldjur in i tre olika kategorier:
* Rött ljus för fisk som absolut inte bör köpas då de är utrotningshotade, överfiskade och/eller utsatta för allvarliga miljöhot; exempelvis rödspätta, torsk, tunga, ål, marulk, hajar, rockor och hälleflundra.
* Gult ljus för arter som inte är akut hotade av överfiskning men som man ska vara försiktig med. Exempel är makrill, odlad ickemiljömärkt lax, öring, röding, sik, tonfisk, nordost-arktisk torsk och pangasius.
* Grönt ljus för fiskarter som kan ätas med gott samvete såsom kravmärkt lax, gädda, gös, sill, strömming och abborre.
Implementeringen av de nya riktlinjerna har redan påbörjats och företagets leverantörer och inköpare har haft några månader på sig att nå upp till de nya miljövänliga kraven. Beslutet omfattar Sodexhos alla måltidserbjudanden på konferenser, restauranger, äldreomsorg, skolor, barnomsorg och matsalar över hela Sverige och omfattar ca 270 uppdrag. Ett välutvecklat uppföljningsprogram för alla inblandade är redan igång där fiskpolicyarbetet kommer att ingå som ytterligare ett led. Varje restaurang erbjuds även information för att upplysa matgästerna om vad som är rätt och god fisk.
Källa: Pressmeddelande från Sodexho
1 år sedan
Gött, fler följare behövs!!!!
SvaraRadera