torsdag, oktober 23, 2008

Moln kan förutsäga klimatförändringar

moln kan förutsäga klimatförändringar
Foto: www.fotoakuten.se

Molnens egenskaper kan vara en nyckel för att förutspå kommande klimatförändringar. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

Jordens klimat kontrolleras av balansen mellan inkommande solstrålning och utgående värmestrålning. Aerosolhalten i atmosfären, det vill säga andelen partiklar i luften, fungerar som en regulator: avkylande genom att reflektera det inkommande solljuset, uppvärmande genom att absorbera den utgående värmestrålningen.

Men även molnen påverkar klimatet. I olika skepnader - från tunna, icke urskiljbara till tjocka grå - täcker molnen ungefär hälften av jordens yta. Molnen reflekterar en betydande del av solstrålningen tillbaka ut i rymden, men kan också, i likhet med växthusgaser, absorbera utgående värmestrålning. Osäkerheterna kring hur molnen påverkar klimatet är dock stor - enligt FN:s klimatpanel den största enskilda osäkerheten när klimatets känslighet ska uppskattas.

Nu etableras en ny forskningsgren inom atmosfärvetenskapen vid Göteborgs universitet, som ska öka kunskaperna.

Forskaren Frans Olofson vid Institutionen för kemi presenterar i sin avhandling en ny tillämpning av en mätteknik, där en laserstråle skickas upp i luften för att mäta aerosolhalten samt hur ljuset reflekteras i atmosfären. Studien har utförts på ismoln (cirrusmoln) ovanför Nordnorge och är den första i klimatkänsliga arktiska områden med denna teknik. Studien konstaterar att den inkommande solstrålningen i hög grad styrs av molnpartiklarnas form och storlek.

Mätningar av det här slaget kan användas för att bättre beskriva strålningsegenskaper hos ismoln, vilket i sin tur kan förbättra kvaliteten på klimatmodeller.

Källa: Pressmeddelande från Göteborgs universitet
Andra bloggar om:, , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar