måndag, januari 12, 2009

Hållbart biobränsle för flygindustrin

Continental Airlines har nu genomfört den första flygningen någonsin med hållbart biobränsle i Nordamerika. Bränsleblandningen består av 50 procent vanligt bränsle och 50 procent biobränsle från alger och jathropaplantor, som inte påverkar grödor eller vattenresurser och bidrar inte heller till avskogning. Detta är första gången ett kommersiellt flygbolag använder bränsle som består av alger.

Continentals Boeing 737-800, nummer 516, lyfte och landade från Bush Intercontinental Airport i Houston, utan passagerare ombord. Under flygningen, som tog två timmar, utförde piloterna olika manövers, till exempel motoravstängning, omstart samt ökning och minskning av accelerationen. Resultatet, som var mycket lyckat, har analyserats av flygingenjörer.

Biobränsle medför inte att några ändringar behöver genomföras inför flighten. Biobränslet uppfyller samma specifikationer som jetbränsle, som till exempel den fryspunkt som är nödvändig för flygmotorer.Motorer som körs med detta bränsle släpper dessutom ut minde avgaser.

Hållbart biobränsle är nu ett rimligt mål för flygindustrin. Continental Airlines tror att produktionsnivån kommer att ha ökat drastiskt under 2012.

Källa: Pressmeddelande från Trimedia Stockholm, för Continental Airlines

4 kommentarer:

 1. Fantastiskt kul att höra! Hoppas hoppas hoppas att det håller i sig.

  SvaraRadera
 2. Ja visst är det! Jag har länge gått och tänkt på att det borde finnas biobränsle även för flygplan. Och nu verkar det bli verklighet (i alla fall till 50 procent). Ska bli spännande att följa den utvecklingen.

  SvaraRadera
 3. Låter väldigt spännande, hoppas på vidare utvecklig!

  SvaraRadera
 4. Intressant! Hoppas övriga kommersiella flygbolag känner pressen och hakar på omgående.

  SvaraRadera