fredag, januari 30, 2009

Naturens År 2009

Den 12 februari invigs Naturens år 2009. I år är det 100 år sedan Sveriges - och Europas - första nationalparker invigdes och den första naturskyddslagen antogs. Denna milstolpe för naturvården upp­märksammas runt om i landet med en mängd evenemang, guidade utflykter, konferenser med mera i såväl skyddade som andra fina naturområden.

Ett 20-tal intresseorganisationer och myndigheter samverkar kring Naturens år 2009. Det är ideella naturvården, myndigheter och turistföretag. Naturens år uppmärksammas med perspektiv på såväl historien som nutiden och framtiden.

Naturens år kommer att speglas i utställningar på Skansen och Naturhistoriska Riksmuseet. Riksutställningar planerar att turnera i landets skolor och Naturum. Utställningarna görs i samarbete med Naturvårdsverket.

Naturens år kommer att uppmärksammas hela året med aktiviteter av organisationerna. För den intresserade allmänheten blir det störst utbud under senvåren - sommaren - tidig höst. Många guidade utflykter förbereds.

· Nationalparkernas dag 24 maj. Det är då är exakt 100 år sedan riksdagen beslutade om de första nio nationalparkerna. Det kommer att firas i såväl svenska som andra europeiska nationalparker, samt i andra fina naturområden. Vandringar, båtfärder, kolbullar med mera.

· Hela sommaren. Utställningar på Skansen, Naturhistoriska Riksmuseet, Vandringar, utflykter i hela landet, såväl nationalparker som oskyddade fina områden.

Källa: Pressmeddelande från Naturvårdsverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar