lördag, april 11, 2009

Glad påsk!



Rekobloggen önskar alla läsare en riktigt härlig påskafton! Och vad passar väl bättre då än ett inlägg om ägg? Här kommer lite fakta från Svenska ägg om produktionen av ekoägg bland annat.

Svensk äggproduktion ökade under 2008 med 7 procent och är nu den högsta på tio år. Mest ökade produktionen av ekologiska ägg. Ökningen var hela 36 procent och andelen ekoägg är nu 9 procent i konsumentled.

Samtidigt som den svenska produktionen ökar minskar importen. Importen av färska ägg minskade med nästan 2000 ton under 2008. Totalt sett motsvarar nettoimporten av ägg nu knappt 12 procent av den svenska produktionen, som uppgick till 102 000 ton. Antalet värphöns var 5,8 miljoner.

- Det här är väldigt glädjande siffror. Svenska ägg är salmonellafria och få länder i EU kan konkurrera med den svenska djuromsorgen. Vi vet att konsumenterna vill ha svenska ägg. Därför känns det dubbelt bra att marknadsandelarna för svenska ägg nu ökar, säger Therese Schultz, vd på Svenska Ägg.

Den snabba ökningen av den ekologiska äggproduktionen under 2008 är ett direkt svar på konsumenternas växande intresse för ekologiska livsmedel. Merparten av de ekologiska äggen går till butik och storhushåll och endast en mindre del går till industrin för färdigmat. Andelen ekoägg till butiker och storhushåll ökade med 23 procent, från 7,3 procent 2007 till 9 procent 2008.

Källa: Svenska ägg
Foto: Pressbild från Svenska ägg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar