onsdag, april 15, 2009

Grilltips

Som svar på en kommentar till förra inlägget kommer här några tips på hur man kan minska sin på verkan på miljön när man grillar:

Välj rätt grillmetod!
  1. Bäst är att använda elgrill, i alla fall om du har miljömärkt el från förnyelsebara källor.
  2. Grillar du med grillkol bör du se till att den är märkt med FSC (trä från hållbart skötta skogar) och SIS (trä som ej är kemiskt behandlat). Använd helst inte tändvätska för att tända grillkol, den är oftast producerad av paraffin som tillverkas av fossil olja. Eltändare och tändpapper är exempel på bättre alternativ till tändvätska.
  3. Undvik att grilla med gasolgrill. Gasolgrillar förbrukar fossilt bränsle och släpper ut koldioxid.
  4. Använd inte engångsgrillar. Tillverkningen av aluminiumformen är värsta boven här, men även att grillens tändpapper är indränkt i paraffin.
Vad lägger du på grillen?
  1. Det måste inte ligga en rejäl köttbit på grillen. Ät istället mindre kött och mer grönsaker. Till exempel kan ekologiska grillspett ätas som tillbehör till grillade svenska grönsaker. Eller varför inte grilla helt vegetariskt ibland.
  2. Grilla kyckling, KRAV-märkt lax, abborre eller gös.
  3. Välj närproducerade grönsaker efter säsong. Tidigt på grillsäsongen är svenska rotfrukter ett klimatsmart alternativ.
God grillning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar