lördag, maj 09, 2009

Idag är det World Fair Trade Day

World Fair Trade Day 09 May 09 Info here

Bananfest i Norrköping, rättvis föreställning i Halmstad, stor marknad i Malmö och Borås, och gratis kaffe och fika i Lidköping. Detta är några av de aktiviteter som världsbutiker runt om i landet är med i arrangerar med anledning av World Fair Trade Day 2009.

World Fair Trade Day är dagen då den rättvisa handeln firas världen över. I Sverige uppmärksammas dagen framförallt av Världsbutikerna för Rättvis Handel och dess ca 40 medlemsbutiker runt om i landet. Mycket av aktiviteterna under dagen kommer att handla om kampanjen ”Rättvis Handel för ett Rättvist Klimat” som föreningen deltar i tillsammans med systerorganisationer i Europa. Syftet med kampanjen är att visa på behovet av en rättvis klimatpolitik som sätter de fattiga i främsta rummet. Kampanjen lyfter också exempel på hur rättvis handel är ett verktyg för att skapa ett bättre klimat redan idag – både ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Genom att köpa rättvishandelprodukter kan konsumenter vara med och bidra till att fler än 110 miljoner småbönder och andra rättvis handel-producenter i utvecklingsländer kan arbeta med att framgångsrikt möte de utmaningar som klimatförändringarna innebär.

En världsbutik är en marknadsplats för hantverk och livsmedel från småskaliga producenter i Syd. Genom försäljning av varor enligt kriterier för rättvis handel, informationsspridning och opinionsbildning verkar världsbutiker för en ökad medvetenhet om rättvis handel och en rättvisare global handel. Världsbutikerna för Rättvis Handel är medlemsorganisation för världsbutiker i Sverige och samordnar kampanjen.

Mer information om World Fair Trade Day hittar du här:
http://www.varldsbutikerna.org/
http://www.rattvishandel.net/fairtrade/kalendarium.aspx
http://www.worldfairtradeday09.org/
http://www.wfto.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar