onsdag, oktober 21, 2009

Fina fisken för minstingarna



Semper är ensamma i barnmatshyllan om att servera ekologisk fisk. Nu får laxrätterna sällskap av två nya närproducerade rätter som innehåller kravmärkt ekologisk torsk:

Potatis, torsk och morötter (från 6 månader) och Ris med torskgryta (från 1 år).

Sempers torsk är vildfångad i Norska havet, vilket innebär att fisken kommer från vatten som tål fisket. Sakkunniga inom marinekologi, fiskebiologi, miljövård, etologi, fiskemetoder och redskapsutveckling har bedömt att fiskbeståndet i detta hav klarar fiske långsiktigt, vilket gett KRAV-märkningen. Fiskarna får inte fånga fisk av fel storlek eller fiskar av andra arter. Fisket får inte heller orsaka skador på havsbotten. Fiskeredskapen kontrolleras noggrant och fiskefartygen har höga krav på minsta miljöbelastning. Rekommendationerna från ICES (Internationella havsforskningsrådet) följs alltid.

Samtidigt kommer ytterligare en KRAV-märkt nyhet från Semper:

Ris med biff stroganoff (från 8 månader).

Foto: Pressbilder från Semper
Källa: Pressmeddelande från Semper

3 kommentarer:

  1. Fascinerande dock att de kallar det närproducerat. Torsken fångas i Norska havet och riset växer nog inte runt knuten det heller skulle jag tro.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med, det är olyckligt hur Semper väljer att använda ordet närproducerat, och de har ju tidigare fått en del kritik för det. Men enligt företaget är det skillnad på närodlat och närproducerat, och eftersom all deras barnmat produceras i Sverige tycker de att den klassas som närproducerad.

    Här är några källor som handlar om just detta:

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2642055.svd

    http://middagsfrid.blogspot.com/2009/08/semper-trasslar-in-sig-i-allt.html

    http://metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.12427028

    http://www.semper.se/eko/

    SvaraRadera
  3. Ser att Kajsa redan kommenterat vad jag tänker varje gång jag passerar (utan att stanna!) barnmatshyllan -så synd att urholka det viktiga begreppet "närproducerat". Fy på Semper! Fram för "hemproducerad" barnmat. Hälsningar Mamma Mimmi

    SvaraRadera