torsdag, december 03, 2009

Schysst Jul - den rättvisa julmarknaden



I helgen, den 5-6 december, anordnas julmarknaden Schysst jul i Stockholm. Det är en marknad med syfte att visa hur långt den rättvisa handeln har kommit, bortom kaffe, te och bananer. Tanken är att marknaden ska fungera som ett tankeväckande och glatt aalternativ till den traditionella julhandeln.


Förutom möjlighet att shoppa julklappar julklappsshopping erbjuds föreläsningar och en filmfestival med filmer som berör rättvis och orättvis handel, miljö och globala utvecklingsfrågor. Det kommer även att finnas café, etiskt julpyssel, en medveten modevisning, levande jukebox samt utställningar kring temat rättvis handel.

Schysst jul anordnas även i Uppsala en vecka senare, den 12 september.

3 kommentarer:

  1. Undrar om det finns nåt liknande här i Skåne...

    SvaraRadera
  2. Gunilla:

    På adressen http://www.skane.com/cmarter/cmarter.asp?doc=3402 finns en lång lista över skånska julmarknader. Jag ser ingen med direkt rättvise-inriktning, men bland annat dessa kanske kan vara värda att besöka:

    19-20/12 Ekologisk Julmarknad hos Mandelmanns trädgårdar, Rörum. Försäljning av bland annat KRAV-grönsaker och förädlade produkter som örtsalt, tomatmarmelad, äppelchutney. www.mandelmann.se

    12/12 Bondens egen julmarknad på Drottningtorget i Malmö. Försäljning av både ekologiska och konventionella produkter från lokala bönder och producenter. www.bondensegen.com

    /Åsa

    SvaraRadera
  3. Tack snälla du för tipsen!

    SvaraRadera