onsdag, oktober 28, 2009

Vinn en årsförbrukning från Telge!

Nu finns en tävling på alltombostad.se där man kan vinna en årsförbrukning el (normalförbrukning för lägenhet eller villa utan eluppvärmning) bestående av 100% vindkraft från Telge energi. Det skulle väl inte vara så tokigt?

Du hittar tävlingen här!

torsdag, oktober 22, 2009

Axfood tar itu med palmoljan

För att bidra till att skydda regnskogarna i Sydostasien har Axfood beslutat att förändra och begränsa inköpen av palmolja till de egna märkesvarorna (EMV).

Axfood kommer att gå med i Roundtable on Sustainable Palm Oil och köpa in certifikat motsvarande den palmolja som köps in till EMV-varorna. Dessutom kommer palmoljan att bytas ut mot andra vegetabiliska oljor i ett antal produkter, som frityrolja och chips.

Användning av palmolja är kontroversiell, eftersom odlingen på många håll sker på mark som varit regnskog. När en livsmedelstillverkare köper certifikat innebär det att pengar går till odlare som producerar mer hållbar palmolja.

Källa: Pressmeddelande från Axfood

onsdag, oktober 21, 2009

Fina fisken för minstingarna



Semper är ensamma i barnmatshyllan om att servera ekologisk fisk. Nu får laxrätterna sällskap av två nya närproducerade rätter som innehåller kravmärkt ekologisk torsk:

Potatis, torsk och morötter (från 6 månader) och Ris med torskgryta (från 1 år).

Sempers torsk är vildfångad i Norska havet, vilket innebär att fisken kommer från vatten som tål fisket. Sakkunniga inom marinekologi, fiskebiologi, miljövård, etologi, fiskemetoder och redskapsutveckling har bedömt att fiskbeståndet i detta hav klarar fiske långsiktigt, vilket gett KRAV-märkningen. Fiskarna får inte fånga fisk av fel storlek eller fiskar av andra arter. Fisket får inte heller orsaka skador på havsbotten. Fiskeredskapen kontrolleras noggrant och fiskefartygen har höga krav på minsta miljöbelastning. Rekommendationerna från ICES (Internationella havsforskningsrådet) följs alltid.

Samtidigt kommer ytterligare en KRAV-märkt nyhet från Semper:

Ris med biff stroganoff (från 8 månader).

Foto: Pressbilder från Semper
Källa: Pressmeddelande från Semper

fredag, oktober 02, 2009

Sök med Growyn

Testa att söka med Growyn här och bidra till miljöprojekt.

Growyn är en ideell förening som gör det möjligt för alla att bidra finansiellt till miljön utan att det kostar något. Genom att använda Growyn som sökmotor bidrar du till att hjälpa miljön. Sponsrade länkar från olika företag ger intäkter, precis som hos alla andra sökmotorer. Men all vinst som genereras via Growyn.com fördelas mellan olika miljöprojekt, både i Sverige och utomlands. Just nu samarbetar Growyn med Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog, två organisationer med lång erfarenhet av att driva spännande och betydelsefulla miljöprojekt.