fredag, juni 04, 2010

Saltå Kvarn startar nytt ekologiskt bageri

Nu utökar Saltå Kvarn sin bageriverksamhet kraftigt genom att öppna ett helt nytt ekologiskt bageri i Bromma utanför Stockholm.

Med fortsatt hantverksmässigt bakande och moderna stenugnar ska Saltå Kvarn fördubbla sin produktion av sina klassiska ekologiska bröd. På sikt kan det bli aktuellt att etablera ekologiska bagerier även i andra städer. Efterfrågan på Saltå Kvarns bröd har flerdubblats under de senaste åren.

I Saltå Kvarns nya bageri ska företaget fortsätta baka ett 10-tal klassiska ekologiska bröd på ett hantverksmässigt sätt, vilket bland annat innebär långa jästider och manuell bakning med stenugnar. Flera av de bröd som idag är populärast har bakats av Saltå Kvarn ända sedan 60- och 70-talen, bland annat sorterna Fruktbröd, Barsja och Fullkorn. Liksom tidigare kommer bröden att bakas av nymalet biodynamiskt odlat spannmål. Det nya bageriets chef är gotlänningen och bagaren Per Norman. Som av en händelse lanserar nu Saltå Kvarn också en egen Gotlandslimpa.

Det bageri som Saltå Kvarn ända sedan starten 1964 har i Järna kommer att koncentrera sig mer på att baka oförpackat bröd i mindre volymer, utveckla nya brödrecept och anordna kurser och utbildningar. Allt under ledning av Saltå Kvarns mångårige och välkände bagarmästare Manfred Enoksson.

Källa och foto: Saltå Kvarn

1 kommentar:

  1. Åh, vad bra. Får hoppas det startar något här i närheten också! Ha en fin helg!

    SvaraRadera