lördag, juni 13, 2009

Nu finns Milda eko

Ekologiskt margarin, kravmärkt

Den nya KRAV-märkta varianten av Milda margarin, Milda eko, lanseras med en egen kampanj-webbplats. På sidan finns information om det nya margarinet med bland annat ingrediensförteckning och "frågor och svar". Missa inte att skriva ut en rabattkupong på5 kr om du tänker testa Milda eko. Du kan också tävla om att vinna cyklar fån Monark för hela familjen.

13 kommentarer:

  1. Hur kan margarin var eko? Eller det kankse kan vara eko men det kan väl aldrig vara mer hållbart än vanligt smör?

    Så som jag har förstått det så är margarin inte kallpressat utan uppvärmt flera gånger och sedan blekt och färgat för orginalfärgen är grå. Hur kan detta vara mer hållbart än vanligt smör, eko eller ej?

    Om inte annat så tycker jag att margarin inte verkar så jätte bra att stoppa i sig.

    Alexandra

    SvaraRadera
  2. Det beror nog på vad man menar med hållbart. Det finns de som tycker att animaliska produkter inte är hållbart eftersom det kor och andra djur är resurskrävande. Då kan detta vara ett bra alternativ eftersom innehållet är vegetabiliskt.

    Milda eko är KRAV-märkt och får alltså inte innehålla några konstgjorda ämnen. Färgen i Milda eko kommer från naturliga färgämnet morotsjuice.

    Själv har jag oftast Bregott ekologisk på smörgåsen, men ska jag äta margarin någon gång är jag glad att det finns ett ekologiskt alternativ.

    SvaraRadera
  3. Margarin? Nej jag håller mig nog till smör trots allt!

    SvaraRadera
  4. Bensin på mackan! Nej tack säger jag.......
    Läs mer om sojalecitin och hur den framställs!

    SvaraRadera
  5. Jag gillar milda! Enligt livsmedelsverkets rekommendationer "Bra mat i förskolan" är det just detta vi ska ge våra barn. Arbetar som förskollärare,tänker mycket på min hälsa och miljön. Vegetabiliska fetter är nyttigt och att det dessutom innehåller Omega 3 är för mig som inte tål fisk suveränt. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  6. Jag är väl medveten om sojalecitin och hur det framställs. Samtidigt pågår ju även en debatt om mättat respektive omättat fett och om fettrik respektive fettfattig kost.

    Det är naturligtvis upp till var och en att bestämma vad man vill konsumera eller inte. Jag är glad att det finns fler och fler ekologiska produkter tillgängliga i handeln. Därför tycker jag att Milda eko förtjänar uppmärksamhet lika väl som Bregott ekologisk.

    SvaraRadera
  7. Jag trodde att omestring inte var tillåtet för KRAV-märkta produkter. Eller hur tillverkas Milda eko?

    SvaraRadera
  8. Jag tycker Milda eko är bra, för den är inte härdad. Då slipper man transfett. Dessutom är den fri från mjölk och laktos om man inte tål sådant. Vegetabiliskt fett är nyttigare än animaliskt.
    Jag tycker det är ett gott smör och passar mig bra med laktosintolerans.

    SvaraRadera
  9. Det vore intressant och veta hur Milda eko görs bredbar. Jag tror sojalecitinen gör den uppgiften i smöret. Sojalecitin är naturligt och hälsosamt.
    Smöret är iallafall ekologiskt och gott och jag tänker fortsätta att äta det. För mig är det intressant med ekologisk kost, för jag har intresse för hälsan.

    SvaraRadera
  10. Milda eko är lika väl nyttigt som att äta fet fisk, för man behöver en del vegetabiliska fetter också. Det är verkligen ett hälsosmör.

    SvaraRadera
  11. Någon skrev något som Livsmedelsverket rekomenderar.
    Man kan inte gå efter allt livmedelsverket säger. Fast alla är vi ju olika.

    Satt själv med hakan ner till golvet när jag läste om de livsmedel som de rekomenderar att våra småbarn äter. Lättmjölk, lättmargarin och gärna mikrovärmd mat(???!)

    SvaraRadera
  12. Det är bra att milda eko finns, för det är den enda ekologiska margarinen som jag har sett hittills. Det är verkligen ett steg mot ren och bra margarin. Dessutom använder krav-certifierade produkter inte konstgjort transfett. Milda eko får gärna säljas i större paket. Såhär borde allt margarin vara, så tänk på hälsan. Försök minska risken att drabbas av cancer, allergier, diabetes, hjärt och kärlsjukdomar som transfett kan orsaka. Sådana här sjukdomar är vanliga i västerlänsk och amerikansk kost som man äter i U.S.A.

    SvaraRadera
  13. Hej!

    Det finns en artikel från 2010 som jämför margarin och smör ur miljösynpunkt: “Comparative life cycle assessment of margarine and butter consumed in the UK, Germany and France” av Katarina Nilsson och medarbetare. Artikeln publicerades i “Int J Life Cycle Assess”.

    Artikelförfattarnas slutsatser:
    “Margarine products are significantly better than butter products for the impact categories: Global warming potential, eutrophication potential and acidification potential. Also primary energy use and land occupation are less for margarine than butter, though not as significant as for the other impact categories.”

    Ni som vill äta miljösmart gör därför helt rätt i att välja Milda Eko! Det finns även ett flytande ekologiskt margarin som heter KLOKA (märket Bofood AB).

    Bästa hälsningar
    Camilla Gard, nutritionist

    SvaraRadera