fredag, april 11, 2008

Nya ekologiska riser


Vackert, gott och ekologiskt. Saltå Kvarn kommer nu med nya ekologiska, italienska riser som inte bara är smakrika för munnen utan också vackra för ögat. De nya riserna är Rött ris och Vildrismix. Nytt är också Ris parboiled.

Saltå Kvarns Rött ris är ett ekologiskt fullkornsris från norra Italien och har en mörk roströd färg. Riskornen behåller sin vackra färg i kokningen och är vita under det tunna skalet. Det röda riset har också en fylligare, något nötaktigare smak och något krispigare konsistens jämfört med vanligt fullkornsris. Riset klibbar inte och passar bra att använda istället för vanligt ris, men också i olika sallader där riset ger vacker färgkontrast.

Saltå Kvarns nya Vildrismix består av 45 procent rött ris, 40 procent vitt fullkornsris, båda ekologiskt odlade i norra Italien, samt 15 procent svart äkta vildris. Vildriset är inte odlat utan plockat i vattenrika naturmiljöer i Kanada. De långa svarta vildriskornen är smakrika och krispiga och ger både mer fibrer och förhöjd smak till blandningen. Tillsammans ger de tre riserna en kontrastrik blandning både smak- och utseendemässigt. Vildrismixen klibbar inte och passar bra att använda istället för vanligt ris och i olika sallader.

Både Rött ris och Vildrismix är fullkornsprodukter som är relativt rika på mineraler, B-vitaminer och fibrer.

En tredje risnyhet från Saltå Kvarn är det ekologiska, långkorniga, Ris parboiled (förkokat) från norra Italien. Genom förkokningen överförs näringsämnen från skalet till riskornets vita kärna, innan skalen tas bort. På så sätt få man ett ris som är mer smak- och näringsrikt än vanligt ris och som samtidigt har kortare koktid än fullkornsris. Den tunna hinnan runt riskornet finns också kvar och ger riset en elfenbensvit färg.

De nya ekologiska Rött ris och Vildrismix finns i Coop i hela landet samt i andra större och välsorterade livsmedelsbutiker. Det röda riset (500 g) kostar cirka 30 kronor och vildrismixen (500 g) cirka 55 kronor. Saltå Kvarns nya ekologiska Ris parboiled finns i större och välsorterade livsmedelsbutiker och kostar 35 kronor (1 kg).

Alla riserna är Krav-märkta.

Källa: Pressmeddelande, Saltå kvarn

Läs även andra bloggar om , , ,

1 kommentar:

  1. Det där ska jag testa - jag älskar ris men vet ju att traditionella risodlingar genererar stora koldioxidutsläpp.

    SvaraRadera