måndag, oktober 06, 2008

Kör mer miljövänligt

ekologisk körning minskar miljöpåverkan

Många biltillverkare tar fram nya teknologier för att sänka bilarnas förbrukning och inverkan på miljön. Men hittills har ingen försökt ändra på den kanske viktigaste faktorn - föraren och hans eller hennes körsätt. Det ändrar Fiat på nu genom att erbjuda "ecoDrive" - ett system som analyserar förarens körsätt och ger tips och förslag på hur man köra för att förbruka mindre bränsle och därmed minska sin miljöpåverkan. Systemet är gjort för att användas i bilar med "Blue&Me" systemet.

Det har utvecklats av Fiat Group Automobiles i samarbete med Microsoft och kan kostnadsfritt laddas ner från hemsidan www.fiat.com/ecodrive. Där finns även en video som visar hur "ecoDrive" fungerar. Nedladdningen är enkel och snabb och därefter installerar man programmet i sin bil med ett USB-minne i Blue&Me systemets USB-port.

Till att börja kan "ecoDrive" användas i alla Fiat 500 och Fiat Grande Punto utrustade med Blue&Me men under 2009 kommer det att utvidgas till att bli tillgängligt till alla andra bilmodeller inom Fiat-koncernen som är utrustade med Blue&Me. Systemet är retroaktivt kompatibelt vilket innebär att alla som redan har en Blue&Me utrustad Fiat eller Alfa Romeo kommer att kunna använda det när det blir tillgängligt till respektive modell.

"ecoDrive" avläser noggrant varje körning föraren gör och kan sedan analyseras i programmet på persondatorn. Det mäter fart, acceleration, växlingar och nedbromsning och skapar med dessa data ett eco:Index för varje körning. Programmet ger sedan tips på hur man kan köra miljövänligare. Det visar också över tiden om och hur mycket man förbättrar sig. Dessutom räknar det ut hur mycket bränsle och pengar som sparats. Föraren kan även gå ut i den stora communityn ecoVille där man kan jämföra sig med andra "ecoDrivers".

En förare kan med hjälp av "ecoDrive" förbättra sin körning upp till 15% och därmed sänka sina CO2-utsläpp med 15%.

Totalt sett har Fiat Group Automobiles sålt över 500.000 bilar med Blue&Me och som alltså kommer att kunna använda "ecoDrive". I Sverige finns det över 700 bilägare som får möjlighet att bli "ecoDrivers".

Källa: Pressmeddelande från Fiat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar