torsdag, oktober 09, 2008

Nu förbjuds energislukande digitalboxar

Ekodesignkommittén röstade fredagen den 26 september igenom en EU-förordning som anger krav på enkla digitalboxar.

Enkla digitalboxar används för att konvertera digitala signaler till analoga för TV- och radioapparater. Ekodesignkraven innebär att enkla digitalboxar får dra högst 5 watt i aktivt läge och 1 Watt i standby-läge. Dessutom måste boxarna ha ett automatiskt viloläge och det ställs krav på utförlig information i den tekniska dokumentationen.

Kraven på enkla digitalboxar beräknas kunna spara 47 TWh till 2020 inom EU, jämfört med utvecklingen utan ekodesignkrav.

Som konsument behöver man inte göra något särskilt för att uppfylla ekodesignkraven. Skillnaden är bara att när man köper en ny digitalbox så finns det bara de som uppfyller kraven att välja på i affären. De digitalboxar som redan är i bruk får man självklart ha kvar.

Förordningsförslaget ska nu granskas av parlamentet och kan antas i början på nästa år. De krav som är formulerade i förordningar börjar gälla ett respektive tre år efter antagandet.

Förutom krav på digitalboxar, har ekodesignkommittén tidigare i år (7 juli) röstat igenom en förordning som reglerar förbrukningen i standby/off mode och innebär att hushållsprodukter som t.ex. TV-apparater och tvättmaskiner inte får dra mer än 1 W i standbyläge ett år efter antagandet och 0,5 W efter fyra år. De föreslagna ekodesignkraven uppskattas minska energianvändningen inom EU med 35 TWh per år 2020.

Källa: Statens Energimyndighet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar