Nu fasas glödlamporna ut inom EU och el-besparingen blir 2 TWh, eller 10 procent av användningen av hushållsel i Sverige. Inom hela EU är besparingen cirka 40 TWh. Det är resultatet av ekodesignkommitténs beslut i Bryssel på måndagen. Fullt genomfört kommer åtgärden att halvera användningen av el för hembelysning i Sverige. Reflektorlampor omfattas däremot inte.
Tidtabellen som gäller är följande:
* 2009 Förbud mot alla matta glödlampor + klara 100 watts glödlampor
* 2010 Förbud mot klara 75 watts glödlampor
* 2011 Förbud mot 60 watts glödlampor
* 2012 Förbud mot 40 och 25 watts glödlampor
* 2013 Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor
* 2016 Skärpta krav på halogenlampor
Förbuden gäller import men omfattar ej befintliga lager vid ikraftträdandet.
Den stora poängen på EU-nivå är att minskad elanvändning för hembelysning innebär minskad efterfrågan på el producerad med fossila bränslen. Till skillnad från Sverige är elproduktionen inom EU till största del (cirka 80 procent) baserad på fossila bränslen. Därför är detta ett av de tydligare exemplen på effektiva åtgärder som kan genomföras för att minska klimatpåverkan. Samma bedömning görs även i andra länder runt om i världen, däribland i Australien, som väljer att fasa ut glödlamporna inom några år.
Hembelysning står i Sverige för en av de största posterna i hushållselen. Nära 25% av den el svenska hushåll gör av med går till belysning. Glödlampor är ineffektiva eftersom knappt 10 procent av energin blir synligt ljus. Resten blir värme som endast till begränsad del ger ett nettobidrag till hemmens uppvärmning.
Belysning har därför identifierats som ett av de områden där en både stor och relativt snabb minskning av elanvändning går att uppnå. Enbart i Sverige bör det gå att halvera den el som används till belysning, vilket motsvarar driften av cirka 80 000 eluppvärmda villor på ett år.
1 år sedan
God Jul!
SvaraRadera