måndag, januari 19, 2009

Mer närproducerade potatischips

klimatsmarta chips

Estrella har uppfattat konsumenternas önskan om mer närproducerade varor, och lanserar denna vecka sina nya Solchips som görs på 100% svensk potatis. Potatisen till Solchipsen odlas på ett 40-tal gårdar i Skåne och Halland som är certifierade enligt Svenskt Sigills regler.

Potatis är ett av de livsmedel som påverkar klimatet minst.Det är extra klimatsmart att använda svensk potatis. Om man slipper transportera potatisen från t.ex. Holland eller Tyskland så mer än halverar man utsläppet av klimatgaserna.

Odlaren som odlar Svenskt Sigill-potatis måste följa ett antal regler för att få certifiera sin potatis. T.ex. krävs ett sundhetstest av jorden innan man odlar potatis. Det ställs krav på friskt utsäde så att det blir friska potatisplantor som ger hög skörd - vilket ger en resurshushållande odling. Det krävs också speciella skyddszoner mot vattendrag så att grundvattnet skyddas mm.

Estrellas solchips är smaksatta med naturliga kryddor utan konstgjorda smakämnen och är friterade i solrosolja vilket gör att de innehåller 80% mindre mättat fett än vanliga chips. Solchips lanseras i två smaker: Havssalt&Gräddfil och Gräslök&Färskost.

Rekobloggen tycker att det är en bra idé (eller nästan en självklarhet) att producera chipsen av svenskodlad potatis. Det vore dock förstås ännu bättre om potatisen även var ekologisk.

Källa: Pressmeddelande från Svenskt sigill

2 kommentarer:

  1. Jag håller mig till de underbara kravmärkta gårdschipsen som säljs på konsum. Så ska det smaka!

    SvaraRadera
  2. Ja, mmm, de är ju jättegoda! =)

    SvaraRadera