fredag, april 17, 2009

Dimbar LED-lampa

Dimbar LED-lampa, bra för miljön.

Att glödlampans dagar är räknade har varit känt en tid. Det kunde man till exempel läsa om här på Rekobloggen i december. Utvecklingen av bra, energisnåla alternativ till glödlamporna pågår för fullt, och har kanske till och med fått en extra knuff i ryggen i och med EUs initiativ att fasa ut energibovarna.

Energisystem AB lanserar nu världens första dimbara LED-lampa som kan kopplas till standarddimmer, Brilux EcoDIM. Tidigare har LED endast kunnat dimmas med speciell transformator och dimmer. Lampan ser ut och fungerar som en vanlig glödlampa och finns i två olika färgtemperaturer, varmvit och vit, för olika användningsområden.

LED står för light-emitting diode och är egentligen en 90 år gammal uppfinning. De senaste årens forskning som skyndats på av hänsyn till miljö och energibesparing har dock gjort att tekniken utvecklats till den grad att den nu på allvar kan ersätta stora delar av traditionell belysning.

Fördelarna med LED-tekniken jämfört med andra ljuskällor, inklusive lågenergilamporna (s.k. kompaktlysrör) är många: Energiåtgången är nästan en tiondel av den klassiska glödlampans och hälften av kompaktlysrörets samtidigt som livslängden är i snitt 50 respektive 6 gånger de andra ljuskällornas. Dessutom innehåller LED-lampan, till skillnad från kompaktlysrör inget kvicksilver.

Eftersom en LED-lampa arbetar med längre spänning än en glödlampa har lamporna tidigare inte gått att dimma med en traditionell dimmer. Detta problem är nu löst. Nu finns det alltså en LED-lampa som ser ut som en glödlampa (s.k. LED-bulb) som fungerar med en vanlig dimmer.

Källa: Pressmeddelande från Energisystem AB

4 kommentarer:

  1. Tänk, jag har aldrig någonsin haft en dimmer hemma...

    SvaraRadera
  2. såg nyss på plus på ettan och då disskuterades just detta :) Jag tycker det låter som en jättebra idé´. Skönt att slippa kvicksilver

    SvaraRadera
  3. visst sparar lcd lampor el om man bara skall få lyse från lampan, men vanliga lampor tex. vanliga lampor som man har på fönsterbänkar, vägg bord osv. dom avger ju värme också (ca 50-60%), och det gör inte lcd lamporna dom är kalla, så det kanske blir så att man får komplettera hemmet med ett element för att få samma innomhustemp som med vanliga glödtrådslampor, och oftast har man ju inte många watt på mysbelysningen medans ett litet element har minst 600 watt, det är många lampor det!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  4. Man ska inte använda lampor som värmekälla. Till det har man tex värmepumpar. ;-)

    SvaraRadera