onsdag, april 01, 2009

Unga pendlar mest miljövänligt

Bilen är det dominerande sättet för svenskarna att ta sig till jobbet. Men i gruppen unga mellan 18 och 29 år väljer sju av tio mer miljövänliga alternativ. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.

If har frågat drygt 3600 personer om hur de tar sig till jobbet eller skolan. 29 procent av personerna i åldern 18-29 år väljer bilen till arbetet, jämfört med 57 procent i gruppen 30-44 år och 50 procent i gruppen 45-64 år. 25 procent av de unga åker kollektivt, vilket bara 10 respektive nio procent av personerna i de andra åldersgrupperna gör. 26 procent av de unga cyklar, jämfört med 16 procent i övriga grupper. Och ju äldre man blir desto mindre går man. 15 procent i den yngre gruppen uppgav att de promenerar till jobbet, vilket bara sju procent av 45-64-åringarna gör.

Det finns också tydliga skillnader mellan könen. 52 procent av männen tar bilen till jobbet, jämfört med 42 procent av kvinnorna, som oftare åker kollektivt. Kvinnor jobbar också hemifrån i större utsträckning än män.

Undersökningen visar att efter bilen är cykeln det vanligaste sättet att ta sig till jobbet eller skolan. Att åka kollektivt kommer först på tredje plats.

1 kommentar:

  1. Mina barn som är 23 respektive 27 har inte ens brytt sig om att ta körkort. De tycker inte att det är lönt eftersom de ändå alltid åker buss eller tåg. Det är jag riktigt stolt över! :)

    SvaraRadera