söndag, april 05, 2009

MIljövänliga vingar

Austrian Airlines har nu utrustat sin första Boeing B767 med nya miljövänliga winglets. Därmed är Austrian Airlines det första flygbolageti Europa som utrustar B767 med denna nya miljövänliga teknologi.

Winglets är vingspetsar som sitter längst ut på flygplanets vingar. Formen på vingspetsarna pekar uppåt. Dessa winglets förbättrar aerodynamiken vilket leder till lägre bränsleförbrukning och därmed lägre kostnader samt mindre påverkan på miljön. Austrian Airlines arbetar för att kunna spara in 1 000 ton flygbränsle per år för varje konverterat flygplan.

Även om det bästa för miljön är att inte flyga alls är det nödvändigt att få fram miljövänliga tekniker för flygningen. Det känns inte realistiskt att hoppas på att utvecklingen går mot att vi flyger mindre i framtiden. Därför måste krutet läggas på att minska miljöbelastningen för varje enskilt flyg istället.

Tidigare inlägg på Rekobloggen har handlat om eco-flying och om försök med biobränsle för flygplan. Det görs alltså en del på det här området. Man önskar bara att utvecklingen kunde gå mycket snabbare framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar