onsdag, maj 13, 2009

Biodynamiska russin

Ekologiska, biodynamiska russin från Saltå Kvarn.

Nu lanserar Saltå Kvarn biodynamiskt odlade russin i små fickförpackningar, som nyttigt, giftfritt snacks och mellanmål för barn och vuxna. Syftet är att erbjuda ett alternativ till konventionellt odlade druvor/russin, som enligt en stor EU-studie nyligen visat sig vara en värsting vad gäller kemiska bekämpningsmedel.

Russin är i sig ett energigivande och bra alternativ till godis, men för att slippa rester av kemiska bekämpningsmedel bör man välja russin gjorda av ekologiskt eller biodynamiskt odlade druvor. Saltå Kvarns biodynamiska russin är heller inte behandlade med svavel, till skillnad från de flesta konventionellt producerade russin och torkade frukter.

Saltå Kvarns nya russin är av sorten Sultan, som är ljusbruna och lite sötare än vanliga russin. Den ljusa druvan odlas biodynamiskt och soltorkas i Aegeanregionen i västra Turkiet. Båttransporterna därifrån klimatkompenseras genom trädplantering. Saltå Kvarns russin är de första biodynamiska i livsmedelshandeln och är både Krav-märkta och Demeter-märkta.

Biodynamisk odling handlar om kvalitet, smak och miljö och går ett steg längre än ekologisk odling. Liksom i ekologisk odling får kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte användas. Inriktningen är att på ett naturligt sätt åstadkomma en bördigare odlingsjord och att behålla jordens egen karaktär. Det påverkar kvaliteten och smaken på grödorna. En biodynamisk gård bildar också ett eget kretslopp, utan behov av att tillföra näringsämnen utifrån, och bidrar därför inte heller till övergödning och läckage av näringsämnen.

Källa: Pressmeddelande från Saltå Kvarn

1 kommentar:

  1. Jag kan även rekommendera att åka ut till deras fabrik utanför Gnesta. Det är underbar natur och en liten mysig shop med alla deras produkter och ett cafe såklart. Perfekt för barnfamiljer men även som utflykt för kompisgänget.

    Alexandra

    SvaraRadera