söndag, november 29, 2009

Pepparkakssäsongen är här!


Foto: © Rekobloggen

Första advent betyder att pepparkakssäsongen dragit igång på allvar. Därför kommer här lite tips på ekologiska pepparkakor att njuta av.

Annas pepparkakor finns som ekologiska i ask eller i fin plåtburk. Dessutom har Annas ekologisk pepparkaksdeg för den som hellre bakar sina kakor själv.

Renée voltaire erbjuder en egen variant på pepparkakorna, dinkelpepparkakor. Köp färdiga i butiken eller baka dem själv. Renée delar med sig av receptet på sin hemsida.

Här kommer ett annat recept på ekologiska pepparkakor, som jag hittade på www.ekostaden.com.

* Till en stor sats pepparkakor:
* 150 gr KRAV-smör
* 2 dl mörk KRAV-sirap
* 5 dl ekologiskt socker (gärna råsocker)
* 2 msk vardera av mald kanel, ingefära, kryddnejlikor (en del affärer har KRAV-märkta kryddor)
* 2 tsk malen kardemumma och pomeransskal
* 2 dl vatten
* 1 msk bikarbonat
* 14-15 dl KRAV-vetemjöl

Rör smör, sirap och socker smidigt. Rör i kryddorna. Blanda väl och tillsätt vatten. Blanda bikarbonatet med mjölet och arbeta in i blandningen. Arbeta degen smidig. Rör du för hand är det bra att ta upp degen och knåda den på ett bakbord. Slå in degen i plastfolie och låt den vila svalt över natten. (Den klarar sig flera veckor i kylen).

Sätt ugnen på 225 grader på bakdagen. Låt degen ligga i rumstemperatur en stund innan ni börjar kavla. Kavla ut en bit av degen på mjölat bakbord. Lägg de färdiga figurerna på bakplåtsklädda plåtar och grädda i cirka fem minuter.

Pepparkakorna kan lämpligen avnjutas tillsammans med lite ekologisk glögg, som pricken över i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar