söndag, september 28, 2008

Miljövänliga veckan

Just nu pågår Naturskyddsföreningens årligen återkommande kampanj Miljövänliga Veckan. Temat i år är "Medvetet mode". Runt om i landet genomför föreningens lokala kretsar aktiviteter.

Modevisningar, klädbytarträffar, utställningar och workshops i re-design. Det är exempel på aktiviteter med klädtema som lokala naturskyddsföreningar arrangerar. Överallt handlar det om att ge information om textiliernas miljöeffekter - både här hemma och i tillverkningsländerna. Syftet är att hjälpa konsumenter att hitta miljömärkta alternativ och tänka efter innan man köper nya kläder. Den ständigt ökande konsumtionen av billiga kläder och textilier är omöjlig att få ihop med mål om en giftfri miljö.

Att köpa second hand-kläder är att klä sig klimatsmart. Undersökningar visar att det används 97 procent mindre energi om man köper t.ex en t-tröja eller ett par jeans på second hand jämfört med om samma plagg hade nytillverkats.

Vilka aktiviteter som anordnas nära dig kan du se här.

onsdag, september 24, 2008

Reko ekofika på Coop Kök och Café

ekologiskt rättvisemärkt kaffe


Intresset för ekologiskt och rättvisemärkt ökar och självklart ska det vara gott också. Det tar Löfbergs Lila och Coop Kök och Café fasta på och börjar nu servera ekologiskt och rättvisemärkt kaffe tillsammans med ekologisk muffins. Utbildad personal ser till att du får en perfekt kopp.

Vecka 39-41 är det ekofika på 14 Coop Forum Kök & Café från söder till Norr i Sverige. Kaffet som redan idag är ekologiskt kommer även att vara rättvisemärkt. Förändringen görs i samarbete med Löfbergs Lila.

Under veckorna 41-42 kan man passa på att fråga och få information från Rättvisemärkts ambassadörer som finns ute i ett 60-tal Coop Forum runt om i landet. Och avsett om man vill ha en kaffe, espresso eller latte kommer den att göras av personal som fått barista-utbildning på Löfbergs Lila. Muffinsen som ingår i ekofikat bakas i Hemse på Gotland och kommer även att köpa på Coop-butikerna.

Några av de positiva konsekvenserna med att det serveras 15 358 kg kravkaffe årligen är bland annat minskad användning av kemiska bekämpningsmedel med 318 kg, minskad användning av handelsgödsel med 3 146 kg och en ökad hälsa för kaffeodlarna.

Källa: Pressmeddelande från Coop

tisdag, september 23, 2008

Ekoreko kasse på Coop

ekologisk rättvisemärkt bomullskasse
Nu lanserar Coop en tygkasse av ekologisk och rättvisemärkt bomull. Kassen är sydd av ett kvinnokooperativ i Indien och kommer att kosta 39 kr i butiker och stormarknader över hela landet. Texten på kassens ena sida lyder ”Jag är snygg och gör skillnad”.

Den ekologiska tygkassen är tillverkad med hänsyn tagen till människa och miljö. Tack vare Coops samarbete med Oria, ett svenskt företag baserat i Västerås, är det möjligt. De har i nära samarbete med sina indiska leverantörer byggt upp en verksamhet som gör att de kan marknadsföra produkter tillverkade av ekologisk och rättvisemärkt bomull. Arbetarna vid bomullsodlingarna får skäligt betalt och uppmuntras till facklig anslutning genom organisationsrätten. De som tillverkar själva kassen arbetar också under goda arbetsförhållanden enligt principerna för en rättvis handel.

För att få fram den ekologiska kassen är det ett antal steg som måste klaras av på vägen. Bomullen skall i tur och ordning, odlas, rensas, spinnas, färgas, stickas, vävas och sys innan man kan trycka ett budskap på den färdiga kassen. Även tråden som används är ekologisk.

Källa: Pressmeddelande från Coop

måndag, september 22, 2008

Stora värmeljusjakten

återvinning av värmeljuskoppar sparar energi

Stora värmeljusjakten
är tävlingen som ger Sveriges lärare och elever i klass 1-3 chansen att på ett kul sätt lära mer om återvinning och hur man kan spara energi. 4 000 skolor med totalt 300 000 elever bjuds in till att samla så många förbrukade värmeljuskoppar i aluminium som möjligt och lämna dem till återvinning. Genom att återvinna aluminium sparar man 95 % energi jämfört med om den ny-produceras.

Tävlingen startar den 15 oktober och håller på till den 15 april 2009 men redan nu kan man anmäla sig på hemsidan www.varmeljusjakten.se. De 17 regionala klassvinnarna får 5 000 kronor var, där hälften ska gå till ett lokalt miljöprojekt.

IKEA och WWF genomför Stora värmeljusjakten i samarbete med Förpacknings och Tidningsinsamlingen FTI. FTI ansvarar för insamlingen och återvinningen av förpackningar i Sverige.

Källa: Pressmeddelande från IKEA

söndag, september 21, 2008

Cylinda inför Svanengaranti

Svanenmärkta vitvaror

Cylinda har som enda leverantör på den svenska vitvarumarknaden Svanenmärkta tvätt- och diskmaskiner. Nu införs 5 års garanti på Svanenmärkta Cylindaprodukter, mot normala ett års garanti.

Svanenmärkta produkter möter högt ställda krav på låg energi- och vattenåtgång, liksom på tillverkningsmaterial och återvinningsgrad. Dessutom krävs mycket bra tvätt- och sköljresultat för tvättmaskiner och diskresultat för diskmaskiner. 5 års-garantin gäller alla Svanenmärkta Cylindaprodukter som är inhandlade från och med 1:a september i år. Samma garantiregler gäller som under den sedvanliga ettåriga garantin.

Källa: Pressmeddelande från Cylinda

lördag, september 20, 2008

Ekologisk juice från JO

ekologisk juice
Rekobloggen har fått provsmaka de nya ekologiska juicerna från JO bolaget. Båda smakerna, äpple och apelsin, får högsta betyg! Riktigt goda på frukostbordet! Nästa steg blir att testa något av JO-bolagets tips nedan, under "Visste du att...".

JO Ekologisk är en smart produkt i flera avseenden. Den kompakta förpackningen behöver inte förvaras i kylen, tar liten plats och sorteras och återvinns som vanlig pappförpackning. Något som ger betydande miljövinster i jämförelse med exempelvis plastflaskor.

Den klassiska koncentratjuicen har under en längre tid tappat i popularitet. Idag släcks vår törst av färskpressade juicer, smoothies och hälsodrycker. Men i kölvattnet av den pågående klimatdebatten har allt fler konsumenter börjat återupptäcka koncentratjuicens gröna fördelar.
Svenska JO Bolaget har tagit fasta på utvecklingen när de nu har lanserat JO Ekologisk – en klimatsmart koncentratjuice i KRAV-märkt tappning.

Visste du att:
• Du kan smaksätta ditt kolsyrade vatten med JO Ekologisk Äpple. Ett gott och friskt alternativ till läsk.
• Du kan blanda JO Ekologisk i filen. Snabbt och enkelt har du svängt ihop din egen yoghurt.
• Du kan blanda 2 msk JO Ekologisk Apelsin med 2 dl lätt crème fraiche och 2 msk florsocker, så får du en härlig apelsinsås.
• Du kan blanda JO Ekologisk Apelsin med banan, äggulor, honung, matlagningsyoghurt och mellangrädde. Ställ blandningen i frysen i en halvtimme och du har en god frisk apelsinglass.

Är det någon som har testat ovanstående tips? Eller har ni kanske ännu fler juicetips? Kommentera gärna!

Källa: Pressmeddelande från JO bolaget

fredag, september 19, 2008

Axfood lanserar Garant Ekologiska varor

ekologiska varor, ekologiskt varumärke
Nu följer Axfood i Coops och ICAs fotspår och lanserar ett eget ekologiskt koncept.

Ekologisk vardagsmat till ett rimligt pris – det är vad Axfood vill åstadkomma med det nya egna varumärket Garant Ekologiska varor. Varorna kommer att säljas i alla Axfoods butikskoncept, det vill säga Hemköp, Willys, PrisXtra, Tempo och Handlar’n.

På förpackningarna ska finnas information om var maten kommer ifrån och vem som har tillverkat den. Det handlar ofta om mindre företag som producerar sina varor med omtanke, omsorg och tradition. Ofta finns det en historia om produkten att läsa på förpackningen.

Satsningen på ett ekologiskt varumärke är en del av Axfoods arbete med att höja ambitionerna i miljöarbetet.

Källa: Pressmeddelande från Axfood

tisdag, september 16, 2008

Ekologisk modevisning

ekologisk modevisning

För femte året i rad anordnar Fältbiologerna en ekologisk modevisning för att visa att det finns ett stort, snyggt utbud av eko- och second handkläder.

Under flera år har det framkommit skandaler om omänskliga arbetsförhållanden och miljöfarliga utsläpp från fabrikerna, intensiv kemikalie-användning från odling till färdig produkt och förstörda vattenresurser kring odlingar och fabriker.

Modevisningens syfte är att lyfta fram alternativen, att visa att det finns nyproducerade kläder som tar hänsyn till människor och miljö, och även att det finns secondhand-kläder, som ju inte leder till någon ny resursförbrukning, som är precis lika snygga.

Under modevisningen kommer det informeras om vad ekologiska respektive konventionella kläder innebär och varför man ska använda ekologiska/secondhand/fair trade-kläder. Det kommer även finnas ett informationsbord där man kan få mer information om ämnet.

Kläderna som visas är ekologiska, second hand och fair trade, och kommer från följande butiker:

Myrorna
Ingrid af Maglehem
FiberFin
Chique
Kush
Humana/UFF
Uma Bazaar
Jane Wikström
Omtanke
och för accessoarer står Världsbutiken ABC

Alla butiker/designers är stationerade i Malmö/Lund och efter modevisningen kommer alla kläder och accessoarer som visats att finnas till försäljning direkt på plats med representanter från medverkande butiker!

Modevisningen äger rum i Leonardgallerian i Malmö den 20 september kl 13:00 och är en programpunkt i European Culture Festival som är en del av European Social Forum.

måndag, september 15, 2008

Prenumerera på din egen müsli

ekologisk müsli i miljövänlig förpackning

Gillar du müsli men har svårt att hitta en som innehåller alla ingredienser du vill ha? Då har rekobloggen ett hett tips!

Hos Morgonhälsan kan man nämligen komponera ihop sin egen müsliblandning. När du sedan hittat din perfekta blandning kan du prenumerera på den så att den kommer hem i brevlådan med jämna mellanrum.

Müslin levereras i oblekt papperspåse, märkt med etikett med namnet på blandningen, som du väljer själv. Påsen/påsarna skickas i återvunnen kartong med miljövänlig tejp som förslutning.

Förutom müsli finns även ekologiskt kaffe och te, samt hår- och hudvårdsprodukter i sortimentet.

lördag, september 13, 2008

Exklusiva, ekologiska skönhetsprodukter

ekologiska skönhetsprodukter


Sundløf Organic Skin Care finns som både nätbutik och fysisk butik i Stockholm och är inriktade på att sälja ekologiska skönhetsprodukter av hög kvalitet från sju utvalda varumärken.

Produkterna har inga syntetiska tillsatser, vare sig när det gäller doft, färg eller konserveringsmedel och innehåller endast vegetabiliska oljor. Med en hög halt av aktiva ingredienser finns inom varje varumärke högeffektiva produkter för alla hudtyper.

Följande varumärken hittar du hos Sundløf Organic Skin Care:

Dr. Hauschka
Jurlique
Nascent
Nature Girl
Rich Hippie
Spiezia Organics
The Organic Pharmacy (säljes endast i den fysiska butiken)

torsdag, september 11, 2008

Jason Mraz har ekotänk



I oktober släpper Jason Mraz sin första bok, som bär titeln a thousand things. Denna miljövänliga "coffe table book", bestående av en samling Polaroidbilder, inleds med ett förord av den legendariske Graham Nash. Boken innehåller 54 originalfotografier, bland annat flertalet självporträtt, alla tagna med Jasons poetiska och sardoniska öga. Till samtliga foton användes med en klassisk Polaroid Land-kamera och filmen, säger Jason, "kan köpas i närmsta snabbköp".

"Inga foton i boken har ändrats eller modifierats på något sätt efter att de tagits ut ur kameran", skriver Jason i a thousand things. "Alla streck, repor eller dubbelexponeringar är bara tecken på den oavsiktliga skönhet som lockar mig in i den här formen av direkt fotografering."

Helt enligt Jasons önskemål trycks a thousand things på miljömärkt, träfritt papper. Konvolutet är även det FSC-certifierat, helt återanvändningsbart och klorfritt. All tryckfärg kommer att bestå av sojabaserad bläck. Enbart miljövänligt lim kommer att användas i bindningsprocessen.

Nu gillar Rekobloggen Jason Mraz ännu mer än tidigare!

Källa: Pressmeddelande från Warner Music

tisdag, september 09, 2008

Ekologiska ProViva-nyheter från Skånemejerier

ekologisk ProViva

Skånemejerier utökar nu ProViva-familjen med två ekologiska nyheter. I september kommer en fruktdryck med björnbärssmak och en jordgubb-lime-shot.

Den starka efterfrågan på ekologiska livsmedel gör att Skånemejerier satsar på mer ekologisk ProViva i sortimentet. Under första halvåret 2008 ökade försäljningen av Skånemejeriers ekologiska sortiment med 39%.

ProViva Fruktdryck Björnbär och ProViva Shot Jordgubb/Lime finns i butik från början av september. Sedan tidigare finns ekologisk ProViva fruktdryck i smaken Päron/Kiwi.

Källa: Pressmeddelande från Skånemejerier

måndag, september 08, 2008

Santa Maria lanserar nytt ekologiskt koncept - Organic

ekologiskt KRAV-märkt tex mex sortiment

Nu samlar Santa Maria hela sitt ekologiska sortiment under det gemensamma namnet Organic. Samtidigt utökas det inom Tex Mex, India och Thai.

Alla Santa Marias ekologiska produkter är godkända av KRAV i Sverige, Økologisk i Norge, Ekologiskt Jordbruk i Danmark och Luomu i Finland, just för att de är odlade enligt ekologiskt hållbar utveckling för miljö och klimat.

Hela Organic-sortimentet har fått ett nytt förpackningsutseende som passar den moderna, medvetna konsumenten. Santa Maria var först med ett ekologiskt Tex Mex-sortiment. Nu lanseras tre produkter inom Tex Mex där recepten har förbättrats. Inom India och Thai lanseras två nya Organic-produkter.

Här är Santa Marias nya Organic-produkter:

TEX MEX
Organic Multigrain Tortilla
Nytt, mer hälsosamt recept med spännande mix av linfrö, havre och surdeg. Innehåller omega 3 i form av rapsolja och ß-glukaner från havremjöl. En hälsosammare tortilla i ny förpackning.

Organic Taco Spice Mix
Ny och hälsosammare kryddmix med mindre salt och socker.

Organic Tortilla Chips
Ny förpackningsdesign - för den moderna medvetna konsumenten.


INDIA
Organic Mango Chutney Fresh & Sweet
Söt, fräsch och med tydlig karaktär av mango. Innehåller hela 50-55 procent mango. Serveras både som tilllbehör till maten eller som smaksättare i allt från indisk Lassi till heta indiska grytor. Blanda med crème fraîche eller yoghurt och få en god kall sås till fisk eller kött.

THAI
Organic Coconut Milk
Baserad på ekologiskt odlade kokosnötter där fruktköttet pressats. Används med fördel i asiatiska grytor, soppor, desserter eller i stället för vanlig kokosmjölk.

Källa: Pressmeddelande från Santa Maria

söndag, september 07, 2008

Miljövänligt för surfare m.fl.



Adisgladis är en ny, annorlunda och färgstark webshop med ekologiska värderingar. Här säljs lite av varje för den ekologiskt medvetne konsumenten, t ex kläder, väskor, skor och tvättnötter.

Ett unikt inslag i sortimentet är surfshopen, där surfare kan välja hållbara produkter som inte skadar miljön.

"Adisgladis har som mål att inspirera alla surfare till mer hållbar shopping samt uppmuntra de surfföretag som satsar på hållar utveckling. Tillsammans ska vi bli klimatsmartast och skicka chockvågor till alla sköna lirare att surfa vidare på."
(citat från adisgladis. se)


Ny ekologisk müsli

ekologisk KRAV-märkt müsli
Nya uppstickare i frukosthyllan är Finax ekologiska müsli i de tre smakerna Choklad&Aprikos, Solros och Nötter. Även förpackningarna överraskar med helt ny design och tallriksformade fönster.

Den nya ekologiska müslins bas av havre, korn, vete och majs ger milda smaker och god mättnad. Här finns också viktiga mineraler, vitaminer och kostfiber. Havre har visat sig vara speciellt intressant ur näringssynpunkt. Bland annat kan kolesterolnivåerna sänkas av de speciella kostfiber som finns i havre.

Produktinformation:
Finax Ekologisk Müsli Choklad&Aprikos. Mörk choklad med hög kakaohalt och torkade osvavlade aprikoser ger lyxigt god smak. Müslin är nyckelhålsmärkt och KRAV-märkt. Vikt 625 g, pris i butik cirka 28 kr.

Finax Ekologisk Müsli Solros. Fröna ger en lite nötig smak. De är rika på E-vitamin och innehåller flera andra bra näringsämnen såsom fleromättade fettsyror, B-vitaminer, järn och kalium. Müslin är nyckelhålsmärkt och KRAV-märkt. Pris i butik cirka 25 kr.

Finax Ekologisk Müsli Nötter. Cashewnötter, hasselnötter och valnötter ger karaktär och god smak. En stor andel av fettet i nötter är omättat vilket anses ha positiva hälsoeffekter. Nötter innehåller även protein och många olika vitaminer och mineralämnen. KRAV-märkt. Pris i butik cirka 33 kr.

Källa: Pressmeddelande från Finax

torsdag, september 04, 2008

Sveriges största ekologiska marknad



Den 5-7 september anordnas JORDENS MAT för första gången på Gunnebo Slott och Trädgårdar. Drygt 50 företag med ekologiskt certifierad produktion kommer att medverka på marknaden. Detta gör Jordens mat till Sveriges största ekologiska marknad.

Det är första gången Jordens mat äger rum. Arrangörer är KRAV och Gunnebo Slott och Trädgårdar. Målet är att inte bara skapa en stor ekologisk matmarknad utan ett evenemang där besökarna också får möjlighet att lära sig mer om ekologisk produktion och inspireras av kända kockar.

För allmänheten anordnas bl.a. föreläsning med Monika Ahlberg (författare med eget matprogram i TV4) på fredagen, föreläsning med Rune Kalf-Hansen (tv-kock) på lördagen, ekologisk modevisning lördag och söndag (medverkande modeföretag: Hildur.se, Minni ekoaffär, Reagera, My Spirit.se, Bergman Sweden).

Det är fri entré till marknaden. Avgift till en del av aktiviteterna i anslutning till marknaden. För program se här.

måndag, september 01, 2008

Nyhet i kaffehyllan



Nu kan alla medvetna konsumenter hitta ett både KRAV-märkt och Rättvisemärkt kaffe oavsett vilken beredningsmetod man föredrar. En nyhet i Löfbergs Lilas Rättvisemärkta kaffefamilj går under namnet Vårt Goda. Kaffet är mörkrostat och det är grovmalet för att passa för tillagning i perkulator och prezzokanna.

Vårt Goda Prezzo består av 100 procent ekologiskt Arabica-kaffe och är blandat av utvalda kaffesorter från Central- och Sydamerika. Den mustiga smaken lyfts fram av den mörkare rostningsgraden.

Löfbergs Lila har Rättvisemärkt kaffe för alla beredningsmetoder. Sortimentet omfattar bryggkaffe, kokkaffe, prezzokaffe, snabbkaffe och espresso.

Källa: Pressmeddelande från Löfbergs Lila