lördag, maj 31, 2008
Rekobloggen rekommenderar
"Målsättningen med våra produkter är att de ska vara framställda med stor miljöhänsyn i hela tillverkningskedjan, från råvara till slutprodukt, samt med stor hänsyn till rättvisa arbetsförhållanden och sund arbetsmiljö."
Dessutom har de en riktigt snygg layout på sidan.
Kul att butikerna med ekofokus blir fler och fler. Valmöjligheterna ökar med de många butikernas olika sortiment.
ekologiskt, ecoologicals, webbutik, kläder, ekofokus
onsdag, maj 28, 2008
Miljögift i solskyddskrämer
Naturskyddsföreningen har valt ut sju miljöfarliga kemikalier vars förekomst undersökts i ett urval av vanliga solkrämer:
* Två olika sorters fysikaliska UV-filter: titandioxid och zinkoxid. Ett av dem, zinkoxid, kan i den form det förekommer i solkrämer vara mycket giftigt när det kommer ut i miljön och ha skadliga långtidseffekter.
* Tre ämnen används som kemiska UV-filter och är giftiga för miljön. De är mycket giftiga för vattenlevande organismer. Ett av ämnena är inte lättnedbrytbart i naturen och två av ämnena lagras lätt upp i höga halter i levande organismer.
* I solkrämerna hittades också två typer av s.k. siloxaner som är miljöfarliga. Dessa används som mjukgörare och för att höja solskyddsfaktorn. De är svårnedbrytbara, giftiga och kan lagras upp i mycket höga halter i levande organismer.
Miljögifterna i solkrämerna sprids till miljön dels direkt vid bad men de kan också spridas via avloppssystemet från dusch och tvätt. I EU:s kosmetikadirektiv regleras vad solkrämer och annan kosmetika får innehålla. Idag finns inga miljöaspekter med utan direktivet handlar bara om vilka hälsoeffekter ämnena har.
Zinkoxid står inte med på Läkemedelsverkets lista över godkända UV-filter och är därför förbjudet att använda som UV-filter i solskyddsprodukter. Men trots det återfinns ämnet i flera solskyddsprodukter. Eftersom fysikaliska filter rekommenderas för barn finns zinkoxid främst i solkrämer riktade till barn såsom Bamse solskydd 30 (CCS) och Barn sollotion (ACO) som båda säljs på Apoteket. Anledningen till förbudet är negativa hälsoeffekter i samband med att ämnet, i den form det förekommer i solskyddsprodukter, utsätts för UV-ljus.
Källa: Pressmeddelande från Naturskyddsföreningen
solkräm, UV-skydd, solskyddsfaktor, miljögift
tisdag, maj 27, 2008
KRAV-märkt torsk på ICA
KRAV-certifieringen baseras på flera faktorer:
1. Fisket är småskaligt, med 15 båtar som fiskar på ett hållbart bestånd utanför Lofoten.
2. Fångstmetoden med lina och krok reducerar bifångsterna väsentligt och gör att man undviker att för små torskar tas upp ur havet.
3. Fisket är begränsat till perioden januari-april.
4. Båtarna drivs med grön miljödiesel och miljövänliga hydrauliska oljor.
All torsk i ICAs centrala sortiment är sedan 2004 fiskad i Barents hav, som klassas som biologiskt säkert. Ingen torsk kommer från de hotade bestånden i Östersjön och Nordsjön.
ICA har nyligen också lanserat KRAV-märkt färsk lax och sedan ett år tillbaka finns KRAV-märkta frysta laxfiléer i sortimentet.
Källa: Pressmeddelande från ICA
måndag, maj 26, 2008
Kaffe och ckoklad
torsdag, maj 22, 2008
Solrosolja istället för palmolja hos OLW
Eligt ett pressmeddelande från OLW byter företaget nu ut palmoljan som chipsen tidigare friterats i mot 100% solrosolja. Som orsak anges att solrosolja är nyttigare än palmolja.
Så här skriver OLW i pressmeddelandet: "Att OLW nu byter till solrosolja beror framför allt på att den är nyttigare än palmoljan, som är den olja de flesta chips friteras i. Solrosolja är neutral i smaken och är en utmärkt smakbärare för råvaror och kryddor. Oljan består till stor del av hälsosamma enkel- och fleromättade fettsyror och innehåller hela 70 % mindre mättat fett."
Man nämner märkligt nog inget om den fördel för miljön detta innebär; minskad användning av palmolja är viktig för att rädda de regnskogar som finns kvar i världen. Idag skövlas regnskog i hög takt för att bereda odlingsmark för palmplantager.
Rekobloggen tycker att OLW's initiativ är ett viktigt steg mot minskad användning av palmolja. Nu kan man bara hoppas att många fler företag följer deras exempel. För regnskogarnas och vår hälsas skull.
palmolja, solrosolja, OLW, regnskog, chips, skövling
söndag, maj 18, 2008
Rusning efter grön glass
Efterfrågan på ekologisk mat har stadigt ökat bland svenska konsumenter. Men KRAV-märkt glass har tidigare inte varit någon storsäljare. Tills i år. EKO-glass säljer nu som aldrig förr. SIA Glass har sedan förra året ökat sin försäljning av KRAV-märkt glass med 340 procent!
Hittills har SIA tagit fram fyra KRAV-märkta produkter: Sorbet Hallon samt tre gräddglassar: Vanilj, Blåbär och Choklad. Men fler smaker är på gång senare i år.
Företaget har i år presenterat en rad innovationer på miljöområdet, i akt och syfte att göra Sveriges grönaste glass:
• Ursprungsmärkning av glassarna på glasskartan. Konsumenten kan nu lätt se vilka glassar som inte är tillverkade i Sverige.
• Nytt är också att man kan bli Klimatkund hos SIA Glass. Klimatkunden erbjuds en särskild miljöfrysbox, och många onödiga transporter kan undvikas. Det sparar 50 000 kilometer transport bara under första året.
Sedan länge strävar SIA Glass också efter att maximera användningen av svenska råvaror, för att minimera transporter i samband med produktionen av glass. SIA Glass är det livsmedelsföretag som har haft sitt certifikat enligt ISO 14001 längst i Sverige.
Källa: Pressmeddelande från SIA Glass.
Foto: Pressbild från SIA Glass
glass, SIA glass, kravmärkt, KRAV, ekologiskt, ursprungsmärkt
fredag, maj 16, 2008
Nya biodynamiska juicer
Saltå Kvarns biodynamiska juice-serie utökas nu med fyra nya fruktjuicer: Blodapelsin, Röd druva, Äpplejuice och Tropikjuice.Hundra procent pressade, biodynamiskt odlade frukter, helt utan tillsatser av socker, vatten, smakämnen eller annat är det gemensamma för juicerna.
De nya juicerna är bra törstsläckare med fyllig smak och naturlig sötma. De är också rika på naturliga vitaminer och antioxidanter. Två deciliter av blodapelsinjuicen ger exempelvis hela dagsbehovet av C-vitamin. Juicerna produceras på ett sätt som gör att alla tillsatser är onödiga.
Frukterna odlas biodynamiskt med bland annat försiktig gödning och de får solmogna i naturlig takt. Det ger frukterna fylligare smak och mer näringsämnen. Frukterna pressas direkt efter skörd utan onödig lagring. Juicerna pastöriseras sedan på ett skonsamt sätt med snabb upphettning och avkylning. Allt detta gör att både smakerna och vitaminerna från frukterna bevaras.
Saltå Kvarns nya Tropikjuice består av inte mindre än 11 pressade frukter (äpple, mango, guava, apelsin, ananas, vit druva, banan, acerolakörsbär, kiwi, passionsfrukt och citron). Blodapelsinjuicen är smakrik, lite kryddig och görs av solmogna apelsiner från Sicilien. Juicen Röd Druva pressas av mörkröda, solmogna, italienska druvor med hög druvsockerhalt och låg syrahalt. Äpplejuicen görs av aromatiska äppelsorter från flera länder i Europa.
De nya juicerna finns i Coop i hela landet och i andra större, välsorterade livsmedelsbutiker. Flaskorna innehåller 2 deciliter och kostar cirka 17 kronor. Alla juicer är Kravmärkta och Demetermärkta (biodynamiska).
Källa: Pressmeddelande från Saltå Kvarn
Juice, Saltå kvarn, kravmärkt, biodynamisk, KRAV
tisdag, maj 13, 2008
Miljövänlig robotgräsklippare
Foto: Pressbilder från Husqvarna
gräsklippare, miljövänlig, solceller, återvinningsbar, Husqvarna
måndag, maj 12, 2008
Miljövänlig design
Det allra bästa för miljön vore kanske att helt avstå från dessa designprylar och minska konsumtionen. Men vi på rekobloggen tycker att det är bra att det finns miljövänliga alternativ när design- och inredningsintresset gör att köplusten smyger sig på.
miljövänlig, svanenmärkt, öko-tex, inredning, design
söndag, maj 11, 2008
Rättvisemärkt vin på Systembolaget
Det sydafrikanska vinet Thandi var det första vinet i världen att rättvisemärkas. Åtta år senare har projektet gett många människor arbete och en meningsfull tillvaro - nu lanseras Thandi Fairtrade Cabernet Sauvignon Merlot och Thandi Fairtrade Sauvignon Blanc Semillon i Sverige.
För att bli fairtrade-certifierad i Sydafrika måste viss del av aktierna ägas av odlarna, hos Thandi äger bönderna två tredjedelar av aktierna. Det är också viktigt med hög andel svarta i företaget, gärna hela vägen upp på ledningsnivå.
Thandis vinst går tillbaka till olika upplyftande initiativ så som förskola för arbetarnas barn och grundutbildning för vuxna som inte kan läsa eller skriva. Man jobbar även mycket med mentorskap och överförande av kunskap inom vinnäringen.
Thandi Sauvignon Blanc Semillon är ett medelfylligt, friskt och bärigt vin med inslag av fläder, som passar utmärkt till smakrika fisk- och skaldjursrätter.
Thandi Cabernet Sauvignon Merlot har en frisk och örtig smak med druvtypiska vinbärstoner, eftersmaken går mot cederträ och örtkryddor. Passar till de flesta kötträtter, speciellt grillade.
Thandi lanserades 1 maj i Systembolagets beställningssortiment samt på restauranger.
Källa: Pressmeddelande Vin & Sprit
rättvisemärkt, vin, systembolaget, sydafrika, fair trade
lördag, maj 10, 2008
World Fair Trade Day
Idag är det World Fair Trade Day, en dag då rättvis handel uppmärksammas på många platser i hela världen. Här kan man läsa om alla evenemang som anordnas dagen till ära.
Här i Sverige verkar dock inte dagen ha uppmärksammats av så många. Endast fyra evenemang har registrerats i Sverige. Inte ens på rättvisemärkt.se finns särskilt mycket information om dagen. En liten länk i kalendern bara. Synd, tycker vi på rekobloggen, då detta är ett bra tillfälle att sprida information om och uppmärksamma rättvis handel.
Vi uppmanar därför alla läsare att köpa något rättvisemärkt vid nästa besök i en butik. Ett paket kaffe kanske, eller varför inte njuta av en rättvisemärkt chokladkaka?
rättvisemärkt, fair trade, evenemang
fredag, maj 09, 2008
Välj rätt trädgårsdmöbel
När du köper trädgårdsmöbler kan du mycket väl orsaka avverkning av regnskog, större påverkan på klimatet och minskad biologisk mångfald. Därför presenterar Naturskyddsföreningen några tips för alla som ska köpa trädgårdsmöbler.
Avverkningen av regnskogen förstör en unik naturmiljö för alltid. En mängd arter - växter och djur - utrotas. Lokal- och ursprungsbefolkning mister sin traditionella försörjning. Dessutom bidrar avskogningen till att halten växthusgaser som påverkar klimatet negativt ökar eftersom träd och växtlighet binder koldioxid.
FSC – Forest Stewardship Council – är en internationell organisation som ställer krav på skogsbruket utifrån ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Att trädgårdsmöbler och andra träprodukter är märkta med FSC-loggan innebär att skogsråvaran kommer från skogsbruk som ska uppfylla FSC:s krav. Även stora delar av svenskt skogsbruk granskas av FSC.
Så därför:
- Köp i första hand FSC-märkta möbler av icke tropiskt ursprung. Det finns idag nya miljöanpassade behandlingsmetoder som gör svenska träslag lika bra som tropiskt trä. Dessutom minskar transporterna om man köper svenskt vilket påverkar klimatet mindre. En svensk möbeltillverkare är dessutom Svanen-märkt.
- Det finns idag ett mindre urval FSC-märkta trädgårdsmöbler av tropiskt trä som kommer från kontrollerade plantageodlingar. Det kan handla om akacia eller teak.
- Låt dig inte luras av andra luddiga ”märkningar”. Ibland kan en etikett med ”miljöinformation” avse att råvaran kommer från bärkraftiga skogsbruk, eller ”statscertifikat” eller att produkten ”nästan” är eller ”är på väg” att bli FSC-certifierad. Det förekommer också andra påstådda märkningar som inte går att lita på.
- Akut hotade trädarter är Afrormosia, Cedro (Cedar), Ebenholts, Kapur, Keruning, Lapacho, Meranti och Zebrano. Påtala detta för de handlare som säljer möbler eller andra träprodukter gjorda av dessa träslag!
Miljömärkt, FSC-märkt, trädgårdsmöbler, Naturskyddsföreningen, klimatsmart
tisdag, maj 06, 2008
Klimatdeklarerade hamburgare på Max
Produkterna har analyserats i samarbete med Det Naturliga Steget, som hjälper organisationer som vill vara föregångare inom hållbar utveckling.
Idag kommer omkring 70 procent av Max totala utsläpp från nötkött. Genom miljömärkningen får restauranggästerna en ärlig och öppen information. Målet är att åtgärden tillsammans med en lång rad andra miljöaktioner få ner koldioxidutsläppen med tusentals ton.
Klimatdeklarationen, klimatkompensationen och en nyligen genomförd övergång till 100 procent el från vindkraftverk är början på ett långsiktigt engagemang för att minimera verksamhetens miljöpåverkan. Genom att enbart ha svenskt kött och svensk kyckling minskas också transportsträckorna och Max totala utsläpp. Miljömärkt fisk, kyckling och det vegetariska alternativet är de bästa klimatvalen.
Uppdatering: Max's klimatdeklarerade menyer hittar man här.
Källa: Pressmeddelande från Max.
klimatdeklarerat, Max, hamburgare, klimat, koldioxid, miljömärkt
måndag, maj 05, 2008
Mobil ekobutik
mat, ekologiskt, buss, ekolinjen, livsmedel, eko