fredag, maj 29, 2009

Dubbelcertifierade snabbkaffenyheter

Ekologiskt snabbkaffe, kravmärkt och rättvisemärktEkologiskt snabbkaffe, kravmärkt och rättvisemärkt
Nu kan alla snabbkaffe-entusiaster glädja sig åt två nyheter med både schysst attityd och stark karaktär. För nu lanserar Löfbergs Lila två nya snabbkaffen, de enda på marknaden som är dubbelcertifierade med Rättvisemärkt och KRAV. Nyheterna heter Volcano espresso och Ethiopan Sidamo. De nya sorterna höjer kaffeupplevelsen och gör det möjligt att variera mellan espresso och bryggkaffe.

Volcano, espresso: En kraftfull klassisk espresso med bönor från Syd- och Centralamerika.

Ethiopian Sidamo, single region: Ett kaffe med intensiv arom och elegant syrlighet som är karakteristisk för kaffe från Sidamo i Etiopien. Att kaffe är Single region innebär att det kommer från ett specifikt utvalt område i Etiopien.

Löfbergs Lilas nya snabbkaffe finns i butik från och med maj.

Foto: Pressbilder från Löfbergs Lila

torsdag, maj 28, 2009

Nytt i länklistan: Touffie

Touffie säljer miljövänliga leksaker.

Touffie är en webbutik som strävar efter att "främja hållbar utveckling, genom att ge våra barn glädjen att lära, leka och växa upp med leksaker som tillverkats med respekt för mänskliga rättigheter, miljön och vår planet".

Touffie utgår från följande kriterier när produkterna till sortimentet väljs ut:

Kvalitet & säkerhet: Leksaker tillverkade av naturliga, rena material som t.ex. organisk bomull, mohair, lin och ren ull. Inga kemikalier används i tillverkningsprocesserna. Alla produkter är miljövänliga och uppfyller EUs högt ställda säkerhetskrav för leksaker.

Pedagogiska värderingar: Leksaker avsedda att stimulera barnens intellektuella, känslomässiga och fysiska utveckling.

Etiska värderingar: I huvudsak på europeiska produkter. Dessa kommer till stor del från små familjeägda företag som sätter naturen, barnen och deras utveckling i centrum. Leksaker som kommer från rättvis handel är resultat av Nord-Syd samarbete och tillverkas i en ren och säker arbetsmiljö, av arbetare som betalas skäliga löner.

onsdag, maj 27, 2009

Boktips: Så sparar du pengar och hjälper miljön!

Spara pengar och hjälp miljön.Artonåriga Sophie Hedenstierna är författare till en ny bok med titeln "Så sparar du pengar och hjälper miljön!". Boken innehåller 70 konkreta tips på hur man sparar pengar och samtidigt gör en insats för att hejda den globala uppvärmningen. Tanken med tipsen är att de ska vara vardagliga och inte innebära någon större uppoffring. Det finns sedan tidigare många miljötips-böcker, men det som är det speciella med Sophies bok är att för varje tips redogörs tydligt för hur mycket pengar man sparar och hur mycket utsläppen av koldioxid minskar varje år. Syftet är att upplysa läsare om att det inte behöver kosta något alls att tänka på miljön, utan att det snarare kan vara en kostnadsbesparing.

Boken är tryckt på papper från ekologiskt skogsbruk med inriktning på hållbar skötsel av världens skogar. Den finns till försäljning på förlagets hemsida som du hittar här.

lördag, maj 16, 2009

Nyhet: Ekorrens ekologiska lakrits

Ekologisk lakrits


Ekorrens ekologiska smågodis kom ut på marknaden under hösten 2008 som Sveriges första ekologiska smågodisblandningar. Ekorrens klassiska och syrliga blandning har sedan dess fått många konsumenter att välja det ekologiska alternativet även när det kommer till smågodis. Nu utökar Sjölunda Gård sitt sortiment och lanserar en ny påse med ekologiskt smågodis.

Ekorrens ekologiska lakrits är en självklar uppföljare till de första godisblandningarna. Lakrits är många svenskars favorit och det konsumeras ett kilo lakrits per person och år.

I Ekorrens ekologiska lakrits är 99,5% av ingredienserna ekologiskt odlade. Lakritspulvret görs till exempel av lakritsrot från soliga italienska Kalabrien. Den goda smaken kommer också från ekologisk anisolja. I påsen finns en blandning av små tvistade lakritsbitar och lite större lakritsrullar.

Ekorrens godis innehåller inga konstgjorda färg- eller smakämnen, och inte heller några syntetiska sötnings- eller konserveringsmedel.

torsdag, maj 14, 2009

Ekologiskt för smörgåsen

ekologiskt för smörgåsen

Scan ökar tillgången av ekologiska vardagsprodukter genom att lansera fem varianter av skivad smörgåsmat, samt en ekologisk leverpastej. Den ekologiska smörgåsmaten finns i varianterna: rökt skinka, kokt skinka, bokvedsrökt skinka, kallrökt vitlöksmedwurst och kokt saltrulle. Skinkorna och saltrullen är nyckelhålsmärkta och all köttråvara är både ekologisk och svensk. Leverpastejen är ugnsbakad och innehåller ekologiska råvaror.

Scans ekologiska produkter får även en ny förpackningsdesign där den genomgående gröna färgen kommer att göra det enklare för konsumenten att hitta det ekologiska sortimentet i butikshyllan .

onsdag, maj 13, 2009

Biodynamiska russin

Ekologiska, biodynamiska russin från Saltå Kvarn.

Nu lanserar Saltå Kvarn biodynamiskt odlade russin i små fickförpackningar, som nyttigt, giftfritt snacks och mellanmål för barn och vuxna. Syftet är att erbjuda ett alternativ till konventionellt odlade druvor/russin, som enligt en stor EU-studie nyligen visat sig vara en värsting vad gäller kemiska bekämpningsmedel.

Russin är i sig ett energigivande och bra alternativ till godis, men för att slippa rester av kemiska bekämpningsmedel bör man välja russin gjorda av ekologiskt eller biodynamiskt odlade druvor. Saltå Kvarns biodynamiska russin är heller inte behandlade med svavel, till skillnad från de flesta konventionellt producerade russin och torkade frukter.

Saltå Kvarns nya russin är av sorten Sultan, som är ljusbruna och lite sötare än vanliga russin. Den ljusa druvan odlas biodynamiskt och soltorkas i Aegeanregionen i västra Turkiet. Båttransporterna därifrån klimatkompenseras genom trädplantering. Saltå Kvarns russin är de första biodynamiska i livsmedelshandeln och är både Krav-märkta och Demeter-märkta.

Biodynamisk odling handlar om kvalitet, smak och miljö och går ett steg längre än ekologisk odling. Liksom i ekologisk odling får kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte användas. Inriktningen är att på ett naturligt sätt åstadkomma en bördigare odlingsjord och att behålla jordens egen karaktär. Det påverkar kvaliteten och smaken på grödorna. En biodynamisk gård bildar också ett eget kretslopp, utan behov av att tillföra näringsämnen utifrån, och bidrar därför inte heller till övergödning och läckage av näringsämnen.

Källa: Pressmeddelande från Saltå Kvarn

tisdag, maj 12, 2009

Himla lanserar ekologisk kollektion

Ekologisk kollektion från Himla.

Inredningsföretaget Himla lanserar idag sin första ekologiska linje - Respect for the Nature.
Det är en helt ny Himlakollektion som är modern och personlig, ren och ekologisk. Den består av en serie sänglinne i tunna, tättvävda trådar som ger en fantastisk sovkomfort och en frottéserie i vackra naturnära färger. Respect for the Nature består av 100 procent ekologiskt odlad bomull från licensierade leverantörer.

Serien för sänglinne finns även i barnstorlekar och går att beställa omgående, medan badserien kommer först i augusti. Ekologiska serier för andra rum i hemmet och för det dukade bordet kommer att tas fram.

Foto: Pressbilder från Himla

lördag, maj 09, 2009

Idag är det World Fair Trade Day

World Fair Trade Day 09 May 09 Info here

Bananfest i Norrköping, rättvis föreställning i Halmstad, stor marknad i Malmö och Borås, och gratis kaffe och fika i Lidköping. Detta är några av de aktiviteter som världsbutiker runt om i landet är med i arrangerar med anledning av World Fair Trade Day 2009.

World Fair Trade Day är dagen då den rättvisa handeln firas världen över. I Sverige uppmärksammas dagen framförallt av Världsbutikerna för Rättvis Handel och dess ca 40 medlemsbutiker runt om i landet. Mycket av aktiviteterna under dagen kommer att handla om kampanjen ”Rättvis Handel för ett Rättvist Klimat” som föreningen deltar i tillsammans med systerorganisationer i Europa. Syftet med kampanjen är att visa på behovet av en rättvis klimatpolitik som sätter de fattiga i främsta rummet. Kampanjen lyfter också exempel på hur rättvis handel är ett verktyg för att skapa ett bättre klimat redan idag – både ekonomiskt, ekologiskt och socialt.

Genom att köpa rättvishandelprodukter kan konsumenter vara med och bidra till att fler än 110 miljoner småbönder och andra rättvis handel-producenter i utvecklingsländer kan arbeta med att framgångsrikt möte de utmaningar som klimatförändringarna innebär.

En världsbutik är en marknadsplats för hantverk och livsmedel från småskaliga producenter i Syd. Genom försäljning av varor enligt kriterier för rättvis handel, informationsspridning och opinionsbildning verkar världsbutiker för en ökad medvetenhet om rättvis handel och en rättvisare global handel. Världsbutikerna för Rättvis Handel är medlemsorganisation för världsbutiker i Sverige och samordnar kampanjen.

Mer information om World Fair Trade Day hittar du här:
http://www.varldsbutikerna.org/
http://www.rattvishandel.net/fairtrade/kalendarium.aspx
http://www.worldfairtradeday09.org/
http://www.wfto.com/