onsdag, oktober 29, 2008

Ekologisk kokbok

ekologiska smaker

Ekologiska smaker är en kokbok och en inspirationskälla till god, smakrik och sund mat baserad på ekologiska och naturliga råvaror. Enkel och lagom nyttig mat som kan lagas av ingredienser som du hittar i en vanlig mataffär. Boken innehåller ett 80-tal recept på vardagsmat, lättlagad festmat, goda efterrätter, hembakat bröd och grundrecept på fonder och såser. Varje rätt är illustrerad med inbjudande och härliga mat- och miljöbilder.

Att laga mat från grunden med naturliga råvaror och utan onödiga tillsatser är enkelt. Maten smakar mycket godare - både för gommen och för samvetet - om vi vet exakt hur den är tillagad. Ekologisk matlagning handlar lika mycket om hälsa som om miljö och smak. Genom att välja råvaror som är odlade med hänsyn till vår natur får vi i oss mindre tillsatser och får äta mat som smakar mer och godare.

Intresset för ekologisk mat är stort idag och vi får ständigt nya fakta att ta ställning till, men det finns enkla vägar och små förändringar som gör stor skillnad. Boken innehåller lättillgängliga fakta om varför ekologisk mat är bra för vår hälsa och för miljön. Du får också en rad handfasta tips på hur du kan tänka när du planerar dina inköp och handlar mat, en guide till miljömärkning, kockens tips för enklare matlagning, en säsongsguide och lästips för den som vill veta mer.

Ekologiska smaker är skriven av kocken Henrik Arkåsen och lanserades i september.

Källa: Pressmeddelande från Kummin Förlag
Andra bloggar om: , ,

lördag, oktober 25, 2008

Ekologiskt julöl

ekologiskt julöl

Åbro Julöl är ett av Systembolagets populäraste julöl som legat i toppskiktet de senaste åren. Nu breddar man sortimentet med en nyhet - Åbro Sigill Julöl. Lanseringen gör Åbro till Sveriges enda bryggeri med ett ekologiskt julöl i sortimentet.

Att dricka ett starkt, mörkt öl till jul är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Sedan början av 50-talet har Åbro Bryggeri bryggt sin julöl enligt gammal småländsk tradition. Den långa och kalla lagringen ger ett smakfullt och fylligt öl med vacker skumkrona. Drycken är idag ett mycket uppskattat inslag på svenska julbord. Bakom försäljningssuccén står Åbros egen bryggmästare Lennarth Anemyr, som varje jul förändrar brygden en aning och ger den sin egen karaktär. I år presenterar han stolt ett julöl med KRAV-godkända råvaror och en perfekt balans mellan kryddighet och sötma.

Åbro Julöl Sigill lagras runt 0°C, vilket ger en aromatisk och fyllig smak. Drycken är något kryddig med inslag av kavring, knäck, russin och gräddkola. Den är bryggd med KRAV-godkända maltsorter, bland annat rostad svartmalt. Det är en tysk maltsort som ger en bränd, rostad karaktär som påminner om kaffe.

Julöl serveras vid 8-10°C till klassiker som skinka, ris à la Malta och sill, men kan också njutas precis som den är. Åbro Julöl Sigill lanseras v 47 på restauranger och Systembolag.

Källa: Pressmeddelande från Åbro Bryggeri

Andra bloggar om: , , ,

fredag, oktober 24, 2008

Rättvisemärkt vaniljsocker

rättvisemärkt vaniljsocker
Dansukker utökar sitt Rättvisemärkt-sortiment med Vaniljsocker. Fairtrade-familjen består nu av Råsocker Strö och Bit, Råsocker Flor och Vaniljsocker. Vaniljsocker tillverkas av rörsocker och med äkta vanilj och finns i butik från vecka 42 i förpackningar om 170g.

När du köper Rättvisemärkt bidrar du till förbättrade arbetsvillkor och tryggare sociala förhållanden för odlare och anställda i världens utvecklingsländer. Läs mer på www.rattvisemarkt.se

Källa: Pressmeddelande från Dansukker
Andra bloggar om: , ,

torsdag, oktober 23, 2008

Moln kan förutsäga klimatförändringar

moln kan förutsäga klimatförändringar
Foto: www.fotoakuten.se

Molnens egenskaper kan vara en nyckel för att förutspå kommande klimatförändringar. Det visar forskning vid Göteborgs universitet.

Jordens klimat kontrolleras av balansen mellan inkommande solstrålning och utgående värmestrålning. Aerosolhalten i atmosfären, det vill säga andelen partiklar i luften, fungerar som en regulator: avkylande genom att reflektera det inkommande solljuset, uppvärmande genom att absorbera den utgående värmestrålningen.

Men även molnen påverkar klimatet. I olika skepnader - från tunna, icke urskiljbara till tjocka grå - täcker molnen ungefär hälften av jordens yta. Molnen reflekterar en betydande del av solstrålningen tillbaka ut i rymden, men kan också, i likhet med växthusgaser, absorbera utgående värmestrålning. Osäkerheterna kring hur molnen påverkar klimatet är dock stor - enligt FN:s klimatpanel den största enskilda osäkerheten när klimatets känslighet ska uppskattas.

Nu etableras en ny forskningsgren inom atmosfärvetenskapen vid Göteborgs universitet, som ska öka kunskaperna.

Forskaren Frans Olofson vid Institutionen för kemi presenterar i sin avhandling en ny tillämpning av en mätteknik, där en laserstråle skickas upp i luften för att mäta aerosolhalten samt hur ljuset reflekteras i atmosfären. Studien har utförts på ismoln (cirrusmoln) ovanför Nordnorge och är den första i klimatkänsliga arktiska områden med denna teknik. Studien konstaterar att den inkommande solstrålningen i hög grad styrs av molnpartiklarnas form och storlek.

Mätningar av det här slaget kan användas för att bättre beskriva strålningsegenskaper hos ismoln, vilket i sin tur kan förbättra kvaliteten på klimatmodeller.

Källa: Pressmeddelande från Göteborgs universitet
Andra bloggar om:, , ,

tisdag, oktober 21, 2008

KRAV-märkt cider

ekologisk kravmärkt cider

Nu lanserar Kiviks Musteri sin första KRAV-märkta Ekologiska cider, Kiviks Herrgårdscider ekologisk. De är först ut med ekologisk cider på den svenska marknaden.

Den friska äppelsmaken gör att den passar utmärkt som måltids- eller sällskapsdryck. Perfekt för alla som inte vill dricka öl eller vin till maten.

Finns i dagligvaruhandeln. Alkoholhalt 0,3 procent, säljs i 75 centiliters glasflaska.

Källa: Pressmeddelande från Kivik
Foto: Anette Odelberg

lördag, oktober 18, 2008

KRAV-märkt Kalles

ekologisk KRAV-märkt Kalles kaviar

Nu kan Sveriges alla kaviarälskare välja sin favorit med extra gott samvete. Folkkära och populära Kalles Kaviar original kompletteras nu med marknadens första KRAV-märkta kaviar.

KRAV-märkning av fisk och skaldjur står för att produkten kommer från ett hållbart fiske och de tre ledande begreppen är säkra metoder, hållbara bestånd och spårbarhet. För att bli KRAV-certifierad måste samtliga ingredienser uppfylla märkningens kriterier för tillverkningsmetod och miljöhänsyn.

Rommen i Kalles Kaviar Krav kommer endast från odlad eller krokfångad fisk. Även övriga ingredienser uppfyller märkningens kriterier.

Kalles Krav-märkta Kaviar finns i butik från vecka 43.

Källa: Pressmeddelande från Abba Seafood

fredag, oktober 17, 2008

Glöm inte att tävla!

tävling ekologisk läsk

Du har väl inte missat chansen att delta i Rekobloggens tävling, där du kan vinna Greenly ekoläsk? Läs mer här!

torsdag, oktober 16, 2008

Ekologiska brödmixer

ekologisk KRAV-märkt brödmix

Nybakat bröd till frukosten i helgen? Det är ju inga problem med en färdig brödmix. Och nu finns det ekologiska alternativ också!

Med Finax brödmix är det lekande lätt att få köket att dofta nybakat. Allt som behövs finns i påsen. Jästpåse finns klistrad på varje förpackning och det enda som behövs tillsättas vid bakningen är vatten.

Finax nyheter är inspirerade av höstens härliga skördetid. Finax brödmix Ekologiskt Pumpabröd, med hela pumpakärnor är ett saftigt och ljust bröd. Innehåller vete, graham, råg och havre. Ett bra val för lyxiga helgfrukosten, till mustiga soppan eller kvällsmackan. Passar också utmärkt för goda pumpabullar.

Finax brödmix Ekologiskt Trekornsbröd, med linfrö och solroskärnor. Ett smakfullt och matigt bröd med vete, graham och råg. Kan med fördel ätas som det är, eller varför inte som smörgås med vällagrad ost och skivat äpple. Kan också formas till vackra trekornsbullar.

Brödmixerna är KRAV-märkta och vikten per förpackning är 1000 gram och ger två bröd (eller 25 bullar).

Källa: Pressmeddelande från Finax

onsdag, oktober 15, 2008

Rekobloggen rekommenderar

Miljövänlig ekologisk inredning

När vi ändå är inne på ämnet inredningsbutiker kommer här ytterligare ett tips på en webbutik där man hittar inredning och presenter. Minthe tar ställning med ett sortiment som värnar om människa och miljö men som också har god design i fokus. Miljövänlig och ekologisk inredning helt enkelt. Hos Minthe är man noga med att tala om så mycket man kan om var produkterna är tillverkade, av vad och av vem. Det hjälper oss konsumenter att göra medvetna val.

tisdag, oktober 14, 2008

Rekobloggen rekommenderar

rättvist etiskt handlade presenter och inredning

Har du upptäckt DuMonde än? Om inte, rekommenderar Rekobloggen ett besök. DuMonde är en webbutik med unik design och användbara presenter och inredningsdetaljer från hela världen. Alla varorna i sortimentet är rättvist eller etiskt handlade. Du Monde vill erbjuda varor som är producerade med respekt för både människor och miljö. När du handlar hos Du Monde stödjer du arbetstillfällen på goda villkor i fattiga länder.

söndag, oktober 12, 2008

Tävla om Greenly ekoläsk!

tävling om ekologisk läsk

I början av året lanserades det nya ekologiska varumärket Greenly i Sverige med tre olika ekologiska och KRAV-märkta fruktdrycker utan kolsyra. Den blev en omedelbar framgång. Nu utvidgas Greenly-sortimentet med tre nyheter: kolsyrad läsk i 50-cl PET-flaskor som kommer i smakerna apelsin, citron/lime och jordgubb/svart vinbär.

Greenly ekologisk läsk lanseras vecka 45, men redan nu har du möjlighet att vara med och tävla om Greenly här på Rekobloggen. Tävlingen anordnas i samarbete med Saturnus Beverages. En vinnare får en månadsförbrukning av Greenly ekoläsk!

För att delta i tävlingen ska du svara på följande fråga: I vilka smaker finns Greenly utan kolsyra? (Svaret på frågan kan du hitta på saturnus.se).
Maila ditt svar
till rekobloggen(at)gmail.com senast 19 oktober. Märk ditt mail med "Tävling" och glöm inte att ange din postadress så att Saturnus kan skicka ut priset. Länka gärna till tävlingen från din blogg eller hemsida!

Uppdaterad 20081025:
Tack till alla som deltog i tävlingen. Rätt svar på frågan var: Fläder/lime, Granatäpple och tranbär/svartvinbär. Stort grattis till Monika i Lund som blev vinnare av Greenly-läsken!

lördag, oktober 11, 2008

Första ekologiska yoghurtshoten

ekologisk yoghurtshot

Nu kommer en ny, koncentrerad yoghurtshot från Arla. Det är Cultura ProBio, den första ekologiska yoghurtshoten på den svenska marknaden. Cultura ProBio är en koncentrerad yoghurt på 1 dl som bland annat innehåller den probiotiska mjölksyrabakterien Lactobacillus casei F19, som har en dokumenterad positiv effekt på vår tarmflora.

Cultura ProBio är tillverkad av enbart ekologiska råvaror, har lågt fett- och sockerinnehåll och tillsatta fiber. Den är nyckelhåls- och KRAV-märkt och även förpackningen är miljöanpassad.

Den nya Cultura ProBio finns i smakerna hallon/blåbär och jordgubb/rött te och finns i butik från vecka 45. Cirkapris är 22 kr.

Källa: Pressmeddelande från Arla Foods

fredag, oktober 10, 2008

Ubuntu i tjusig glasflaska

rättvisemärkt Ubuntu cola

Ni har väl inte missat den rättvisemärkta colan Ubuntu? Den kan Rekobloggen rekommendera! Nu finns Ubuntu inte bara i burkform utan även i PET och i tjusig glasflaska.

Glasflaskan kommer främst att säljas via café och restaurang medan PET-flaskan kommer finnas i dagligvaruhandel och servicehandel från och med v.45.

Ubuntu cola har snabbt slagit sig in och tagit ansenliga marknadsandelar på cola-marknaden. Förklaringen till framgången är en kombination av att konsumenternas kännedom om Rättvisemärkt har ökat och att Ubuntu genomgående får mycket positiv respons av dem som smakar den. Det är en kvalitetsprodukt med ett gott syfte.

Källa: Saturnus beverages

torsdag, oktober 09, 2008

Nu förbjuds energislukande digitalboxar

Ekodesignkommittén röstade fredagen den 26 september igenom en EU-förordning som anger krav på enkla digitalboxar.

Enkla digitalboxar används för att konvertera digitala signaler till analoga för TV- och radioapparater. Ekodesignkraven innebär att enkla digitalboxar får dra högst 5 watt i aktivt läge och 1 Watt i standby-läge. Dessutom måste boxarna ha ett automatiskt viloläge och det ställs krav på utförlig information i den tekniska dokumentationen.

Kraven på enkla digitalboxar beräknas kunna spara 47 TWh till 2020 inom EU, jämfört med utvecklingen utan ekodesignkrav.

Som konsument behöver man inte göra något särskilt för att uppfylla ekodesignkraven. Skillnaden är bara att när man köper en ny digitalbox så finns det bara de som uppfyller kraven att välja på i affären. De digitalboxar som redan är i bruk får man självklart ha kvar.

Förordningsförslaget ska nu granskas av parlamentet och kan antas i början på nästa år. De krav som är formulerade i förordningar börjar gälla ett respektive tre år efter antagandet.

Förutom krav på digitalboxar, har ekodesignkommittén tidigare i år (7 juli) röstat igenom en förordning som reglerar förbrukningen i standby/off mode och innebär att hushållsprodukter som t.ex. TV-apparater och tvättmaskiner inte får dra mer än 1 W i standbyläge ett år efter antagandet och 0,5 W efter fyra år. De föreslagna ekodesignkraven uppskattas minska energianvändningen inom EU med 35 TWh per år 2020.

Källa: Statens Energimyndighet

onsdag, oktober 08, 2008

Lund International Choral Festival



Mellan den 8-12 oktober förvandlas Hela Lund till en masscen för att hylla körsången. Från nybyggda Färs&Frosta Sparbank Arena i söder till Allhelgonakyrkan i norr kommer körsångare och symfoniorkestrar att ljuda tillsammans med stjärnsolister och specialensembler. Nära 2000 medverkande i 15 konserter under 5 dagar.

Som ett led i sitt miljöarbete har man valt att arbeta med Earth PositivsTM kläder som inte bara är ekologiska och Fair Wear utan även Klimatneutrala. Genom detta minskar man miljöpåverkan med 650 kg vilket motsvarar ungefär lika mycket som 165 resor från Malmö till Lund. Till sin hjälp har man tagit Kamen Ltd som arbetar med att hjälpa företag och organisationer att hitta de produkter inom miljö och klimat som de behöver.Genom att använda Earth Positive Apparel TM vilket är det första klädmärket som är 100%, dvs ekologiskt + Fair Wear + klimatneutralt kan man göra direkta miljö och klimat insatser.

tisdag, oktober 07, 2008

Efterlängtad nyhet: Krav-märkt vinglögg

ekologisk KRAV-märkt glögg


Det är visserligen ett tag kvar till glöggsäsongen, men här kommer en glädjande nyhet inför juletiden. Som enda glöggmärke kan Tindra i år erbjuda en ekologisk och Krav-märkt vinglögg på Systembolaget.

Efterfrågan på ekologiska produkter har stigit brant på bara några få år. Det som tidigare var alternativa produkter för en marginell kundkrets är på väg att bli en självklarhet. Utmaningen nu för tiden ligger många gånger i att hitta ekologiska råvaror - i det här fallet framför allt socker och vin - som håller rätt kvalitet. Utan ett bra vin blir det ingen riktigt bra glögg. Till Tindra ekologiskt och Krav-märkt används vin gjort på Tempranillo-druvan från La Mancha-området i Spanien.

Tindra bereds enligt hantverksmässiga och över 100-åriga traditioner av Saturnus Beverages i Malmö. Kryddningen är klassisk och traditionell, utan överdriven sötma, med kanel, apelsin, kardemumma, nejlika, ingefära samt russindestillat.

Tindras ekologiska glögg finns från 3 november i Systembolagets ordinarie sortiment.

Källa: pressmeddelande från Saturnus Beverages

måndag, oktober 06, 2008

Kör mer miljövänligt

ekologisk körning minskar miljöpåverkan

Många biltillverkare tar fram nya teknologier för att sänka bilarnas förbrukning och inverkan på miljön. Men hittills har ingen försökt ändra på den kanske viktigaste faktorn - föraren och hans eller hennes körsätt. Det ändrar Fiat på nu genom att erbjuda "ecoDrive" - ett system som analyserar förarens körsätt och ger tips och förslag på hur man köra för att förbruka mindre bränsle och därmed minska sin miljöpåverkan. Systemet är gjort för att användas i bilar med "Blue&Me" systemet.

Det har utvecklats av Fiat Group Automobiles i samarbete med Microsoft och kan kostnadsfritt laddas ner från hemsidan www.fiat.com/ecodrive. Där finns även en video som visar hur "ecoDrive" fungerar. Nedladdningen är enkel och snabb och därefter installerar man programmet i sin bil med ett USB-minne i Blue&Me systemets USB-port.

Till att börja kan "ecoDrive" användas i alla Fiat 500 och Fiat Grande Punto utrustade med Blue&Me men under 2009 kommer det att utvidgas till att bli tillgängligt till alla andra bilmodeller inom Fiat-koncernen som är utrustade med Blue&Me. Systemet är retroaktivt kompatibelt vilket innebär att alla som redan har en Blue&Me utrustad Fiat eller Alfa Romeo kommer att kunna använda det när det blir tillgängligt till respektive modell.

"ecoDrive" avläser noggrant varje körning föraren gör och kan sedan analyseras i programmet på persondatorn. Det mäter fart, acceleration, växlingar och nedbromsning och skapar med dessa data ett eco:Index för varje körning. Programmet ger sedan tips på hur man kan köra miljövänligare. Det visar också över tiden om och hur mycket man förbättrar sig. Dessutom räknar det ut hur mycket bränsle och pengar som sparats. Föraren kan även gå ut i den stora communityn ecoVille där man kan jämföra sig med andra "ecoDrivers".

En förare kan med hjälp av "ecoDrive" förbättra sin körning upp till 15% och därmed sänka sina CO2-utsläpp med 15%.

Totalt sett har Fiat Group Automobiles sålt över 500.000 bilar med Blue&Me och som alltså kommer att kunna använda "ecoDrive". I Sverige finns det över 700 bilägare som får möjlighet att bli "ecoDrivers".

Källa: Pressmeddelande från Fiat

söndag, oktober 05, 2008

Ekologisk värme

ekologisk KRAV-märkt vetevärmare

Nu finns en vetevärmare hos Lagerstedt & Company som är tillverkad i bomullsfrotté och som är certifierad av KRAV, EU-blomman samt Svanen. Vetevärmaren är fylld med KRAV-odlat vete och lavendel.

Vetevärmaren är idealisk att använda vid reumatisk värk, nackbesvär, ryggont, stelhet, mensvärk, kalla fötter etc. och passar även bra att ha som sängvärmare och som värmare i barnvagn. Vetevärmaren kan med fördel även användas som kylare för ömma muskler och sträckningar. Lägg den i en plastpåse och placera i frysen i en timme före användning. Ytterpåsen är tvättbar i 60 grader.

Bakom tillverkningen står det svenska företaget Terrible Twins, som har som affärsidé att utforma och erbjuda funktionella bruksföremål med en naturlig omtanke till medvetna konsumenter.

lördag, oktober 04, 2008

Sveriges grönaste varumärken

Sveriges grönaste varumärken

Varumärkesbyrån Differ har gjort en undersökning som listar Sveriges 100 grönaste varumärken. Undersökningen som genomfördes under sommaren bestod av 1 000 riksrepresenterade panelmedlemmar.

Undersökningen är baserad på tre kriterier, dels att varumärket är i en kategori där kunderna tycker att det är viktigt att vara grön eller där miljöfrågan går att förstå, att varumärket är lite grönare än andra samt att varumärket förstår att sända de gröna signalerna.

SJ ligger i topp inom kategorin resor och är även det företag som fått högst medelvärde totalt bland Sveriges hundra största varumärken. SJ har de senaste åren arbetat medvetet med miljöfrågan som ett viktigt led i varumärkespositioneringen. Företaget har visat på att SJ och tågresande är bra för både resenärer och miljö. Varje resa är en miljöbesparing vilket även resenärerna är överens om. 43 procent uppger att de tar tåget för miljöns skull.

Telge Energi, som endast säljer energi från vind och vatten, placerar sig i topp som energibranschens mest gröna varumärke. Telge Energi, som har fått 10000 nya kunder sedan man beslutat att endast sälja förnyelsebar energi, lever upp till undersökningens påstående att det är skillnad på vad man säger och vad man gör och att framtidens vinnare gör det enkelt och billigt att tänka på miljön.

Änglamark placerar sig i topp, som Sveriges grönaste varumärke, på listan där de tillfrågade svarat spontant, utan att vara bundna till de största varumärkena i respektive bransch.

Sveriges fem grönaste varumärken av 100 listan
1) SJ
2) Telge Energi
3) Coop
4) Ica
5) Toyota

(Bland de tio största varumärkena inom branscherna dagligvaruhandeln, konfektion, bilar, energi, bank-och livförsäkringsbranschen, resor, hemelektronik, IT & telekom, heminredning samt bensinbolag)

Sveriges fem grönaste varumärken spontant:
1) Änglamark
2) Grumme
3) Coop
4) Skona
5) Arla

Källor: Differ, Pressmeddelanden från SJ och Telge Energi
Foto: Pressbild från SJ (Fotograf: Kasper Dudzik)

fredag, oktober 03, 2008

Malvalin webbutik

ekologiska miljövänliga barnkläder

En av rekobloggens trogna läsare har nu öppnat egen webbutik, Malvalin. Här finns "miljövänligheter, ekologiskt, etiskt och återvunnet". I sortimentet finns bland annat dessa härliga retro babyfiltar och skjortblusar från sygryn.

Övrigt i sortimentet är bland annat fina träleksaker, miljövänligt för hud och hår, ekologiskt te och choklad. Sortimentet är än så länge ganska litet men noga utvalt, och fler produkter är på ingång.

Rekobloggen önskar Malvalin lycka till med nya butiken!

torsdag, oktober 02, 2008

Uppmaning!

Det skulle vara roligt att veta lite mer om vilka det är som kikar in och läser rekobloggen. Därför finns nu en demografisk undersökning här till höger i menyn som består av opersonliga, anonyma frågor om tex ålder, kön och typ av bostadsort. Tveka inte att fylla i undersökningen (går jättesnabbt), rekobloggen tar tacksamt emot informationen.

Vad är bra med rekobloggen? Är det något som är mindre bra? Är det något du saknar? Skriv gärna en kommentar och dela med dig av dina synpunkter!

onsdag, oktober 01, 2008

Berthas ekofashion

ekologiska miljövänliga kläder

I webbutiken Berthas ekofashion hittar du ekologiska kläder, skor, smycken, bälten och andra accessoarer till både kvinna och man.

Berthas leverantörer uppfyller följande kriterier:

* Det material som tillverkaren använder i sina kollektioner ska vara odlat ekologiskt utan bekämpningsmedel eller konstgjord gödsel.
* Materialet i varorna kan vara tillverkat av återvunnet material.
* Arbetarna på fälten har hyggliga arbetsvillkor, skäliga löner, bra arbetsmiljö och föreningsrätt.
* Fabrikerna kan ha tillverkning i slutna system där allt avfall återanvänds i produktionen.
* Inget barnarbete får förekomma.
* Transporter med varor ska vara så enegisnål som möjligt.
* Förpackningar ska vara naturvänliga.
* Vissa företag skänker pengar till olika organisationer för att förbättra livsvillkoren för människor i ett visst område och/eller vill värna om miljön på olika sätt.

Förutom webbutiken finns Berthas också som butik på Kungsgatan 18 i Göteborg där man kan prova kläder eller hämta ut beställda varor.